روش های تشخیصی:
افراد مبتلا به مراحل اولیه سیروز کبدی معمولاً هیچ نشانه ای ندارند. اغلب سیروز طی یک آزمایش خون روتین یا چکاپ کشف می شود. پزشک ممکن است یک یا تعداد بیشتری از آزمایشات یا روش های زیر را برای تشخیص سیروز پیشنهاد کند.
تست های آزمایشگاهی
• عملکرد کبد. آزمایش خون به منظور بررسی وجود بیلی روبین اضافی و برخی آنزیم ها که ممکن است نشان دهنده آسیب کبدی باشد، انجام می شود.
• عملکرد کلیوی. میزان کراتی نین خون بررسی می شود.
• انجام آزمایش برای تشخیص هپاتیت C و B. خون از نظر ابتلا به هپاتیت ویروسی بررسی می شود.
• لخته شدن خون. نسبت نرمال شده بین المللی (INR) به منظور توانایی بدن برای لخته کردن خون بررسی می شود.
تصویربرداری و سایر روش ها
• الاستوگرافی تشدید مغناطیسی (MRE). این تصویربرداری پیشرفته غیرتهاجمی سخت شدن یا سفت شدن کبد را تشخیص می دهد.
• سایر روش های تصویربرداری. MRI، سی تی اسکن و سونوگرافی می توانند تصویربرداری از کبد را انجام دهند.
• بیوپسی یا نمونه برداری. این روش برای تشخیص مورد نیاز نیست. اما ممکن است پزشک به منظور تشخیص شدت، وسعت و علت آسیب کبدی این روش را توصیه نماید.
اگر شما به سیروز کبدی مبتلا باشید پزشک انجام آزمایشات منظم را به منظور پیگیری علائم پیشرفت بیماری یا عوارض آن به خصوص واریس مری و سرطان کبد توصیه می کند.
روش های درمانی:
درمان علت زمینه ای سیروز
در سیروز اولیه، با درمان علت زمینه ای می توان آسیب وارده به کبد را به حداقل رساند:
• درمان وابستگی به الکل. افرادی که به علت سوءمصرف الکل به سیروز مبتلا شده اند باید سعی کنند تا مصرف الکل را ترک کنند. اگر عدم استفاده از الکل سخت است پزشک ممکن است یک برنامه درمانی برای ترک مصرف الکل را توصیه نماید.
• کاهش وزن. وضعیت سلامتی افرادی که به علت کبد چرب غیرالکلی به سیروز مبتلا شده اند، با کاهش وزن و کنترل میزان قند خون بهتر می شود.
درمان عوارض سیروز
ادم یا آسیت ممکن است با رژیم غذایی کم سدیم و دارودرمانی به منظور جلوگیری از تجمع مایع در بدن کنترل شوند. تجمع شدید مایع ممکن است نیاز به تخلیه مایع یا عمل جراحی به منظور کاهش فشار داشته باشد. همچنین پزشک انجام منظم آزمایشات خون و سونوگرافی را به منظور بررسی ابتلا به سرطان کبد توصیه می کند.
جراحی پیوند کبد
در موارد پیشرفته سیروز، هنگامی که عملکرد کبد متوقف می شود، پیوند کبد ممکن است تنها راه درمان باشد. در جراحی پیوند کبد، کبد شما با یک کبد سالم از یک دهنده متوفی یا با قسمتی از کبد یک دهنده زنده جایگزین می شود. معمولاً سیروز متداول ترین علت پیوند کبد است.
آزمایشات زیادی قبل از پیوند به منظور تائید وضعیت سلامتی فرد برای دریافت پیوند کبد مورد نیاز است. علاوه براین، به طور کلی افراد مبتلا بیماری کبدی مرتبط با الکل نیاز به برخی دوره های ترک الکل، اغلب حداقل 6 ماه، قبل از پیوند نیاز دارند.
روش های تشخیصی و درمانی