در حین آزمایش
در طول تنقیه با باریوم، به شما یک لباس مخصوص (گان) داده شده تا بپوشید و از شما درخواست می شود که عینک، جواهرات و یا ارتودنسی متحرک دندان خود را در بیاورید. آزمایش توسط تکنسین رادیولوژی و پزشک متخصص رادیولوژی انجام می شود. در ابتدا بر روی یک تخت مخصوص روی پهلویتان دراز خواهید کشید. به کمک اشعه X اطمینان حاصل می کنند که کولون تان تمیز است. سپس لوله چرب شده تنقیه را وارد مقعدتان می نمایند. محفظه حاوی باریوم به این لوله وصل خواهد شد تا مایع حاوی باریوم را به کولون برسانند. اگر از فشار هوا هم کمک بگیرند، از طریق همان لوله و مقعد، هوا نیز پمپ می شود.
لوله ای که برای انتقال باریوم استفاده می شود، یک بادکنک کوچکی در نزدیکی نوک آن تعبیه شده است. هنگامی که در ابتدای ورودی مقعد قرار می گیرد، این بادکنک به حفظ باریوم در بدن شما کمک می کند. وقتی کولون شما با باریوم پوشانده می شود، شما احساس نیاز به اجابت مزاج می کنید. درد شکمی نیز احتمال دارد رخ دهد. تمام سعی خود را برای نگه داشتن لوله تنقیه در محل خود بنمایید. برای آرامش، نفس های عمیق و طولانی بکشید.
ممکن است حین آزمایش از شما خواسته شود تا در موقعیت های مختلف قرار بگیرید. بدین طریق می توان اطمینان حاصل کرد که تمام کولون توسط باریوم پوشانده شده است و رادیولوژیست را قادر می سازد تا کولون را از زوایای مختلف مشاهده کند. همچنین امکان دارد از شما درخواست شود تا نفس خود را نگه دارید. رادیولوژیست بصورت محکم شکم و لگن را فشار می دهد، همچنین برای مشاهده بهتر بر روی مانیتور متصل به دستگاه اشعه X می تواند بر کولون مداخله کند. تعدادی از تصاویر اشعه X به احتمال زیاد از روده بزرگ در جهات مختلف گرفته خواهد شد. تنقیه با باریوم به طور معمول 30 تا 60 دقیقه طول میکشد.
پس از آزمایش
بعد از آزمایش، بیشتر باریوم توسط لوله تنقیه از کولون خارج خواهد شد. بعد از برداشتن لوله، می توانید برای دفع باریوم باقی مانده و هوای تزریق شده اجابت مزاج نمایید. درد های شکمی معمولاً به سرعت بهبود می یابند و می توانید به رژیم غذایی و فعالیت های معمول خود بازگردید.
ممکن است تا چند روز بعد از آزمایش بدلیل خروج باریوم های باقی مانده، مدفوع سفید رنگ دفع نمایید. باریوم ممکن منجر به یبوست شود، بنابراین برای رفع آن می توانید از مایعات زیاد استفاده کنید. در صورت لزوم، پزشک ملین نیز تجویز می نماید. در صورتی که قادر به اجابت مزاج نیستید، دفع گاز بیش از دو روز بعد از آزمایش دارید و یا در عرض چند روز رنگ مدفوع تان به حالت نرمال بازنگشت، حتماً با پزشک خود مشورت نمایید.