روش های تشخیصی:
هموروئید خارجی به راحتی از طریق مشاهده توسط پزشک قابل تشخیص است. در همورویید داخلی پزشک یک انگشت پوشیده با دستکش پلاستیکی را داخل رکتوم خواهد کرد. از آنجاکه هموروئیدهای داخلی بیش از حد نازک و حساس هستند، پزشک در جهت آزمودن و بررسی بخش تحتانی کولون و رکتوم از آنوسکوپ، پروکتوسکوپ و یا سیگموئیدوسکوپ استفاده خواهد کرد. این ابزارها لوله هایی منعطف و داروی نور هستند که امکان مشاهده درون مقعد و رکتوم را برای پزشک فراهم می کنند.
پزشک در موارد زیر بررسی های بیشتر و گسترده تری از طریق استفاده از کولونوسکوپی صورت می دهد:
• علائم و نشانه های شما نشانگر بیماری گوارشی دیگری باشند.
• شما دارای فاکتورهای خطر سرطان کولورکتال باشید.
• بالای 50 سال سن دارید (در صورت سیاهپوست بودن بالای 45 در نظر گرفته می شود) و در طول 10 سال کولونوسکوپی نداشته اید.
روش های درمانی:
روش های تهاجمی خفیف
چنانچه در هموروئید خارجی لخته خونی شکل گرفته باشد، پزشک به آسانی و از طریق یک شکاف ساده قادر به برداشتن آن خواهد بود و شما را از درد ناشی از آن نجات می دهد.
در خونریزی های پیوسته و یا هموروئیدهای دردناک، پزشک روش های تهاجمی خفیف دیگری را پیشنهاد خواهد کرد. این درمان ها می توانند در مطب دکتر و یا درکلینیک های سرپایی صورت گیرند.
استفاده از حلقه پلاستیکی
پزشک معالج یک یا دو حلقه پلاستیکی به دور هموروئید داخلی می بندد تا گردش خون آن را قطع کند. درنتیجه هموروئید در طول چند روز خشک شده و می افتد. این روش در بسیاری از افراد موثر بوده و جواب می دهد. بستن هموروئید با حلقه پلاستیکی می تواند دردناک باشد و منجر به خونریزی شود که 4-2 روز پس از استفاده از این روش شروع می شود. ولیکن به ندرت شدت می یابد.
تزریق (اسکلروتراپی)
در این روش پزشک محلول شیمیایی به نام اسکلروزان را به درون بافت هموروئید تزریق می کند تا بافت منقبض و کوچک شود. اگرچه تزریق با درد ناچیزی همراه است ولیکن اثربخشی آن از بستن حلقه پلاستیکی کمتر است.
انعقاد (اشعه مادون قرمز، لیزر و بای پلار)
در این تکنیک ها از لیزر، اشعه مادون قرمز و یا گرما استفاده می شود و منجر به سخت و چروک شدن هموروئیدهای کوچک داخلی خونریزی دهنده می شوند. با اینکه روش انعقاد عوارض جانبی کمی دارد ولیکن میزان عود و برگشت مجدد هموروئید در این روش بیش از روش درمان با بستن حلقه پلاستیکی است.
جراحی
چنانچه بقیه روش ها موفق واقع نشوند و یا اینکه فرد مبتلا به هموروئید های بزرگی باشد، پزشک جراحی را توصیه خواهد کرد. جراحی می تواند به صورت سرپایی صورت بگیرد و یا در برخی موارد فرد نیاز به یک شب بستری خواهد داشت.
• هموروئیدکتومی یا برداشتن هموروئید:
جراح بافت های اضافه ای که منجر به خونریزی شده اند را برمی دارد. تکنیک های متعددی بدین منظور بکار گرفته می شوند. جراحی مذکور تحت شرایط بی حسی موضعی همراه با تجویز آرام بخش، بی حسی نخاعی و یا بی هوشی کامل انجام می گیرد. برداشتن هموروئید موثرترین و کامل ترین راه برای حذف هموروئید است. ولیکن بالاترین میزان عوارض را دارا می باشد؛ از جمله سختی موقتی در تخلیه مثانه و در پی آن عفونت های دستگاه ادراری.
برخی افراد بعد از جراحی درد دارند و داروهایی به منظور تسکین درد آنها تجویز می شود. خوابیدن در وان آب گرم نیز کمک کننده است.
• روش بستن هموروئید:
در این روش جریان خون به سمت بافت هموروئید را مسدود می سازند. معمولاً با درد کمتری نسبت به هموروئیدکتومی همراه است و بازگشت به کار و محیط کار سریع تر و راحت تر امکان پذیر می شود. به هر جهت در مقایسه با هموروئیدکتومی با خطر بالاتری از عود بیماری و پرولاپس رکتال (بیرون زدگی بخشی از رکتال از ناحیه مقعد) همراه است. با پزشک خود در رابطه با انتخاب بهترین فرایند درمانی مناسب با شرایط خود مشورت کنید.
روش های تشخیصی و درمانی