روش های تشخیصی:
آزمایش ها و روش هایی که برای تشخیص سرطان کیسه صفرا به کار برده می شوند شامل موارد زیر هستند:
• آزمایشات خون. آزمایشات خون برای بررسی عملکرد کبدی می تواند به پزشک شما در تشخیص علت علایم و نشانه های شما کمک کند.
• روش های تصویربرداری از کیسه صفرا. این روش های تصویربردای شامل سونوگرافی، سی تی اسکن و MRI هستند.
تعیین شدت و مرحله سرطان کیسه صفرا
زمانی که پزشک سرطان کیسه صفرا را در بیمار تشخیص می دهد، مرحله بعد تعیین شدت و مرحله سرطان خواهد بود. شدت و مرحله سرطان می تواند در تعیین پیش آگهی بیماری و گزینه های درمانی برای بیمار مفید باشد. آزمایش ها و روش هایی که برای تعیین مراحل سرطان کیسه صفرا به کار برده می شوند شامل موارد زیر هستند:
• جراحی اکتشافی. پزشک ممکن است برای بررسی شکم بیمار انجام جراحی را پیشنهاد کند تا با مشاهده نشانه ها میزان گسترش سرطان کیسه صفرا را مشخص کند. در نوعی روش جراحی که لاپاراسکوپی نامیده می شود، جراح یک برش کوچک در شکم بیمار ایجاد می کند و یک دوربین باریک را از طریق آن وارد شکم می کند. این دوربین به جراح این امکان را می دهد که اندام های اطراف کیسه صفرا را از نظر وجود نشانه های گسترش سرطان در آنها مورد بررسی قرار دهد.
• آزمایش ها برای بررسی مجراهای صفراوی. پزشک ممکن است استفاده از روش هایی را پیشنهاد کند که در آنها مواد رنگی به داخل مجراهای صفراوی تزریق می شود. سپس با استفاده از روش های تصویربرداری حرکت این ماده در داخل مجاری ثبت می شود. این روش ها می توانند وجود انسداد در مجاری صفراوی را نشان دهند. این روش ها شامل کلانژیوپانکراتوگرافی رتروگراد آندوسکوپیک، کلانژیوگرافی با رزونانس مغناتیسی و کلانژیوگرافی ترانس هپاتیک پوستی می باشند.
• سایر روش های تصویربرداری. برای بیماران مبتلا به سرطان کیسه صفرا اسکن های مختلفی صورت می گیرد تا مشخص شود که سرطان در بدن آنها متاستاز داده است یا فقط کیسه صفرا را درگیر کرده است. بر حسب وضعیت بیمار روش هایی که برای اسکن استفاده می شود متفاوت خواهد بود. روش های تصویربرداری متداولی که برای این کار استفاده می شود شامل سی تی اسکن قفسه سینه و شکم، سونوگرافی و MRI کبد و توموگرافی انتشار پوزیتیرون می باشند.
مراحل سرطان کیسه صفرا
مراحل سرطان کیسه صفرا عبارتند از:
• مرحله یک (Stage I). در این مرحله، سرطان کیسه صفرا به لایه داخلی کیسه صفرا محدود می شود.
• مرحله دو (Stage II). در این مرحله، سرطان کیسه صفرا به لایه خارجی کیسه صفرا نیز گسترش پیدا می کند و ممکن است به خارج از کیسه صفرا نیز گسترش داشته باشد.
• مرحله سه (Stage III). در این مرحله، سرطان کیسه صفرا به یک یا بیش از یک اندام از اندام های مجاور کیسه صفرا مانند کبد، روده باریک یا معده گسترش پیدا کرده است. همچنین در این مرحله سرطان ممکن است به گره های لنفاوی مجاور نیز گسترش پیدا کرده باشد.
• مرحله چهار (Stage IV). در این مرحله که شامل مراحل پایانی سرطان کیسه صفرا می باشد تومور بزرگ کیسه صفرا به چندین اندام از اندام های مجاور کیسه صفرا گسترش پیدا می کند و تومورها با اندازه های مختلف می توانند در اندام های دورتر بدن نیز منتشر شوند.
روش های درمانی:
روش های درمانی برای درمان سرطان کیسه صفرا با توجه مرحله سرطان بیمار، وضعیت سلامت عمومی وی و تمایلات خود بیمار می تواند متفاوت باشد. هدف اولیه درمان، حذف سرطان کیسه صفرا است اما زمانی که این مورد امکان پذیر نباشد، سایر درمان ها می توانند برای کنترل سرعت پیشرفت بیماری و حفظ راحتی بیمار به کار برده شوند.
جراحی برای مرحله اول سرطان کیسه صفرا
اگر بیمار در مرحله اول سرطان کیسه صفرا باشد، جراحی می تواند برای وی مفید واقع شود. انواع کاربردهای جراحی برای این بیماری شامل موارد زیر هستند:
• جراحی برای برداشت کیسه صفرا. سرطان کیسه صفرا در مراحل اولیه که تنها محدود به خود کیسه صفرا می باشد با یک عمل جراحی که در آن کیسه صفرا برداشته می شود قابل درمان است.
• جراحی برای برداشت کیسه صفرا و بخشی از کبد. سرطان کیسه صفرا که از کیسه صفرا عبور کرده و به کبد نیز گسترش پیدا کرده است، معمولاً با جراحی برای برداشت کیسه صفرا و بخشی از کبد و مجاری صفراوی که در مجاورت کیسه صفرا قرار دارند درمان می شود.
تاکنون مشخص نشده است که آیا استفاده از درمان های اضافی پس از انجام جراحی های موفق می تواند در کاهش احتمال بازگشت مجدد سرطان مؤثر باشد یا خیر. برخی مطالعاتی به اثرات مفید این درمان های پس از جراحی پی برده اند. بنابراین در اغلب موارد، پزشک ممکن است انجام شیمی درمانی، رادیوتراپی یا هردو را پس از جراحی به بیمار توصیه کند. برای تصمیم گیری در خصوص استفاده از این روش های درمانی، در مورد مزایا و معایب این روش ها با پزشک خود صحبت کنید.
درمان ها برای مراحل آخر سرطان کیسه صفرا
برای سرطان کیسه صفرایی که به سایر قسمت های بدن نیز گسترش پیدا کرده است، روش جراحی نمی تواند مفید باشد. در این موارد پزشکان از درمان هایی برای کاهش علایم و نشانه های سرطان در بیماران و احساس راحتی بیشتر در آنها استفاده می کنند. این روش های درمانی شامل موارد زیر هستند:
• شیمی درمانی. شیمی درمانی روشی است که در آن از داروهای شیمیایی برای کشتن سلول های سرطانی استفاده می شود.
• پرتودرمانی. در این روش از انرژی اشعه های قوی مانند اشعه ایکس برای کشتن سلول های سرطانی استفاده می شود.
• کارآزمایی های بالینی. در این روش از داروهای جدید یا آزمایشی برای درمان سرطان کیسه صفرا استفاده می شود. در خصوص شرکت در این مطالعات با پزشک خود مشورت نمایید.
روش های درمانی برای رفع انسداد مجاری صفراوی
در مراحل پیشرفته سرطان کیسه صفرا ممکن است انسداد مجاری صفراوی رخ دهد که می تواند منجر به عوارض و بیماری های بعدی گردد. روش های درمانی برای رفع انسداد مجاری صفراوی در این مورد می توانند مفید باشند. به عنوان مثال، جراح ها می توانند یک لوله فلزی توخالی (استنت) را در مجاری صفراوی قرار دهند تا مجاری را باز نگه دارد یا از طریق جراحی، مجاری صفراوی جدیدی در اطراف ناحیه مسدود شده تشکیل شود (بای پس صفرای).
روش های تشخیصی و درمانی