روش های تشخیصی:
آزمایشات و مراحلی که جهت تشخیص سرطان مری به کار میروند، عبارتند از:
- استفاده از یک اسکوپ جهت معاینه مری شما (آندوسکوپی): در طول اندوسکوپی، پزشک از یک لوله توخالی که با یک لنز(آندوسکوپ)، مجهز گردیده، استفاده کرده و آن را از گلوی شما به طرف پایین،یعنی سمت مری شما عبور میدهد. با استفاده از آندوسکوپ، پزشک مری شما را جهت جستجوی سرطان و یا نواحی تحریکشده، معاینه و بررسی میکند.
- عکسبرداری به روش اشعه ایکس از مری شما: گاهی اوقات این روش، بلع باریوم نامیده میشود، یکسری عکسبرداری از قسمت فوقانی دستگاه گوارش و یا تصویربرداری از مری، که این مجموعه از عکسبرداریها، جهت معاینه و بررسی مری شما استفاده میشود. در جریان آزمایش یک مایع غلیظ (باریم) مینوشید که پوشش مری شما را موقتاً میپوشاند، بنابراین پوشش داخل مری به طور واضح در جریان عکسبرداری نمایش داده میشود.
- جمعآوری نمونهای از بافت جهت آزمایش (بیوپسی): وسیله ای مخصوص جهت دیدن (اسکوپ)، که از گلو به سمت مری (اندوسکوپ) و یا از قسمت نای به سمت ششهایتان (برونکوسکوپ) پایین فرستاده میشود، میتواند برای جمعآوری نمونهای از بافت مشکوک استفاده شود (بیوپسی). اینکه چه نوعی از فرایند و یا روش بیوپسی را باید متحمل شوید بستگی به موقعیت و وضعیت شما دارد. نمونه بافت، جهت جستجوی سلولهای سرطانی به آزمایشگاه ارسال میگردد.
مرحلهبندی سرطان مری:
هنگامیکه سرطان مری در شما تشخیص داده میشود، پزشکتان جهت تعیین اینکه سرطان شما در چه مرحلهای قرار دارد، شروع به فعالیت میکند. مرحله سرطان شما، به تعیین نوع درمان مورد نظر در شما کمک مینماید. آزمایشاتی که جهت تعیین مراحل سرطان مری استفاده میشود عبارتند از: توموگرافی کامپیوتری(CT) و (positron emission tomography (PET.
مراحل سرطان مری عبارتند از:
- مرحله 1: این نوع سرطان تنها در لایه بالایی سلولهای پوشاننده مری شما اتفاق میافتد.
- مرحله 2: این نوع سرطان نیز، لایههای عمیقتر پوشش داخلی مری شما را مورد هجوم خود قرار داده، و ممکن است به غدههای لنفاوی مجاور انتشار پیدا کند.
- مرحله 3: سرطان به عمیقترین لایههای دیواره مری شما ، بافتها و غدههای لنفاوی مجاور انتشار پیدا کرده.
- مرحله 4: سرطان به سایر قسمتهای بدنتان انتشار پیدا کرده است.
آزمایشات بالینی:
آزمایشات بالینی، تحقیقاتی مربوط به جدیدترین درمانهای سرطان، و راههای جدید استفاده از درمانهای موجود در سرطان میباشد. آزمایشات بالینی به شما این شانس را میدهد که آخرین درمانهای مربوط به سرطان را امتحان کنید، اما نمیتواند درمان و معالجه را تضمین نماید. از پزشک خود در مورد اینکه آیا واجد شرایط ثبتنام و یا عضویت در یک آزمایش بالینی هستید، سوال کنید. شما میتوانید با پزشک خود، درباره فوائد و خطرات احتمالی بالقوه این امر گفتگو نمایید.
روش های درمانی:
اینکه چه نوع درمانی برای سرطان مری دریافت کنید بستگی دارد به، نوع سلولهای درگیر در سرطان، مرحله سرطان، سلامت کلی شما و اینکه چه نوع درمانی را ترجیح میدهید.
جراحی:
جراحی جهت دورکردن و برطرف ساختن سرطان، میتواند به تنهایی یا به همراه سایر درمانها صورت گیرد. جراحیهایی که جهت درمان سرطان مری صورت میگیرند عبارتند از:
- جراحی جهت خارج ساختن تومورهای (غدههای) بسیار کوچک: اگر سرطان شما جزئی، و محدود به لایههای سطحی مری شما میباشد، وهنوز وسعت و انتشار نیافته است، ممکن است جراح خارج ساختن تومورهای کوچک سرطانی و حاشیههایی از بافت سالم دورادور آن را، توصیه نماید. جراحی در مورد سرطانهایی که در مراحل اولیه خود قرار دارند، میتواند با استفاده از یک آندوسکوپ که از گلو به سمت مری شما به طرف پایین عبور داده میشود، انجام شود.
- جراحی جهت خارج ساختن بخشی از مری (ازوفاگکتومی): جراح بخشی از مری شما را که حاوی تومور و غدههای لنفاوی مجاور آن است، خارج میکند. قسمت باقیمانده مری دوباره به معده شما متصل میشود. معمولاً این روش با کشیدن معده به سمت بالا، جهت پیوستن به قسمت باقیمانده مری انجام میشود. در بعضی از مواقع، بخشی از کولون جهت جایگزینی بخش بریده شده مری استفاده میشود.
- جراحی جهت خارج ساختن بخشی از مری و قسمت بالایی معده شما (ازوفاگوگاسترکتومی): جراح بخشی از مری، غدههای لنفاوی مجاور و بخش بالایی معده شما را خارج میکند. سپس بخش باقیمانده معده بالا کشیده میشود و دوباره به مری شما متصل میگردد. اگر لازم باشد، بخشی از کولون شما جهت کمک به اتصال این دو، استفاده میشود.
سرطان مری با خود احتمال خطر بروز یکسری عوارض را به همراه دارد، مثل، عفونت، خونریزی و ترشح از ناحیهای که باقیمانده قسمت مری، دوباره اتصال یافته است. این امکان وجود دارد که جراحی جهت خارج ساختن مری شما، به صورت یک عمل باز با استفاده از بریدگی وسیع صورت بگیرد و یا با استفاده از ابزار جراحی مخصوصی که از چند بریدگی کوچک در پوست شما به داخل میرود (لاپاروسکوپیکالی). اینکه جراحی شما چگونه انجام گیرد، بستگی به حالت و وضعیت شما، تجربه جراح و آنچه که او ترجیح میدهد دارد.
جراحی جهت درمانهای حمایتی:
انجام جراحی علاوه بر درمان بیماری، میتواند به تسکین علائم و نشانههای بیماری نیز کمک کند، و یا اینکه به شما این اجازه را بدهد که بتوانید غذا بخورید:
- آزاد کردن انسداد مری: پارهای از درمانها جهت کمک به آزاد کردن انسداد مری وجود دارند. یک گزینه، استفاده از یک آندوسکوپ و ابزار مخصوصی جهت گشاد کردن مری و قرار دادن یک لوله فلزی (استنت) داخل آن است، تا مری را باز نگاه دارد. سایر گزینهها شامل، جراحی، رادیوتراپی، شیمیدرمانی، درمان با لیزر و فوتودینامیک تراپی است.
- تامین کردن مواد غذایی: جراح یک لوله تغذیه ای، در داخل جاسازی میکند(پرکوتانئوس گاسترونومی، گاسترونومی زیرپوستی)، بنابراین شما میتوانید مستقیماً مواد غذایی را در داخل معده یا روده خود دریافت کنید. این امر معمولاً موقتی میباشد، یعنی تا زمانیکه محل جراحی شما بهبود یابد و یا تا وقتی که کار شما با شیمیدرمانی و رادیوتراپی پایان پذیرد.
شیمیدرمانی:
شیمیدرمانی، نوعی از درمان دارویی است که از مواد شیمیایی جهت کشتن و نابود ساختن سلولهای سرطانی استفاده میکند. در افراد مبتلا به سرطان مری، داروهای شیمیدرمانی، به طور نمونه یا قبل از جراحی، یا بعد از جراحی (کمککننده) (adjvant)، استفاده میشود. همچنین شیمیدرمانی ممکن است همراه با رادیوتراپی انجام شود. در افرادی که مبتلا به سرطان مری پیشرفته هستند، یعنی سرطان به آنسوی مری و دورتر از آن نیز منتشر گردیده، ممکن است شیمیدرمانی جهت کمک به تسکین و تخفیف دادن علائم و نشانههایی که به واسطه سرطان ایجاد شده است، به تنهایی استفاده شود.
اینکه شما چه نوع عوارض جانبی به واسطه شیمیدرمانی متحمل میشوید، بستگی دارد به اینکه داروهای مصرفی شیمیدرمانی شما چیست.
درمان با اشعه(پرتو درمانی):
در رادیوتراپی یا پرتو درمانی از پرتوهای انرژی با قدرت بالا، جهت کشتن سلولهای سرطانی استفاده میشود. این اشعه میتواند از یک دستگاه که در بیرون بدن شما قرار دارد و پرتوها را به سمت سلولهای بدن نشانه میگیرد، خارج شود(رادیوتراپی خارجی).یا اینکه اشعه میتواند در داخل بدن شما، نزدیک به سلولهای سرطانی، قرار داشته باشد (براکیتراپی).
در افرادی که مبتلا به سرطان مری هستند، رادیوتراپی در اغلب مواقع همراه با شیمیدرمانی صورت میگیرد، این امر میتواند قبل و یا بعد از جراحی استفاده شود. همچنین از رادیوتراپی میتوان برای برطرف کردن و تسکین دادن عوارضی که سرطان مری پیشرفته ایجاد کرده، استفاده کرد، مثل وقتی که تومور آنقدر بزرگ شده که راه عبور غذا به سمت معده شما را مسدود نماید.
عوارض جانبی رادیوتراپی مری، شامل تظاهرات پوستی شبیه حالت آفتابسوختگی، بلع دردناک و سخت، و صدمه و آسیب اتفاقی به اندامهای مجاور مانند ششها و قلب میباشد.
همراهی شیمیدرمانی با پرتو درمانی:
ممکن است همراهی شیمیدرمانی با رادیوتراپی تاثیر و کارایی هر یک از این درمانها را بیشتر نماید. این امکان وجود دارد که ترکیب شیمیدرمانی با رادیوتراپی، تنها درمانی باشد که شما دریافت میکنید و یا این ترکیب درمانی میتواند قبل از جراحی شما استفاده شود. اما همراهی شیمیدرمانی با رادیوتراپی احتمال بروز عوارض جانبی و شدت آن را افزایش میدهد.
روش های تشخیصی و درمانی