روش های تشخیصی:
تشخیص سرطان غدد بزاقی
آزمایشات و روش های مورد استفاده برای تشخیص سرطان غدد بزاقی عبارتند از:
• معاینه فیزیکی. پزشک فک، گردن و گلوی شما را از نظر وجود تورم یا توده لمس می کند.
• روش های تصویربرداری. روش های تصویربرداری مانند MRI و سی تی اسکن به پزشک در تعیین اندازه و محل سرطان غدد بزاقی کمک می کند.
• جمع آوری یک نمونه از بافت. پزشک ممکن است بیوپسی یا جمع آوری یک نمونه از بافت را برای انجام آزمایش توصیه کند. در طی بیوپسی پزشک با وارد کردن یک سوزن به داخل ناحیه مورد نظر سلول ها یا مایعات آن ناحیه را خارج می کند. تومورهای غدد بزاقی بعد از جراحی به منظور تائید تشخیص در آزمایشگاه مورد بررسی قرار می گیرند.
تعیین شدت سرطان غدد بزاقی
بعد از تشخیص سرطان، پزشک شدت و مرحله بیماری را تعیین می کند. تعیین مرحله سرطان به انتخاب نوع درمان و تعیین پیش آگهی بیماری کمک خواهد کرد. مرحله سرطان توسط اعداد رومی مشخص می شود. مرحله I نشان دهنده تومور کوچک و مرحله IV نشان دهنده سرطان پیشرفته است که به غدد لنفاوی در گردن یا سایر قسمت های بدن گسترش یافته است.
روش های درمانی:
درمان سرطان غدد بزاقی به نوع، اندازه و مرحله سرطان و وضعیت کلی سلامتی شما بستگی دارد. درمان سرطان غدد بزاقی معمولاً شامل جراحی با یا بدون انجام پرتودرمانی است.
جراحی
جراحی سرطان غدد بزاقی عبارت است از:
• حذف بخش درگیر غدد بزاقی. اگر سرطان فقط در بخشی از غدد بزاقی وجود داشته باشد، تومور و بخش کوچکی از ناحیه سالم اطراف آن برداشته می شود.
• حذف کامل غدد بزاقی. اگر تومور بزرگ باشد پزشک به طور کامل غدد بزاقی را برمی دارد. اگر سرطان به بافت های اطراف از جمله اعصاب صورت، مجاری غدد بزاقی، استخوان های صورت و پوست گسترش یافته باشد، نیز کل غده بزاقی برداشته می شود.
• برداشت غدد لنفاوی در گردن. اگر شواهد نشان دهنده گسترش سرطان به غدد لنفاوی گردن باشد، جراح ممکن است بیشتر غدد لنفاوی گردن را بردارد.
• جراحی ترمیمی. اگر استخوان، پوست یا اعصاب در طی جراحی برداشته شوند، ممکن است با جراحی ترمیمی جایگزین یا ترمیم شوند. در طول جراحی ترمیمی یک جراح پلاستیک اقداماتی جهت بهبود توانایی جویدن، بلع، صحبت کردن یا تنفس انجام می دهد. شما ممکن است به پیوند پوست، بافت یا اعصاب از سایر نقاط بدن به منظور بازسازی برخی نواحی در دهان، گلو یا فک نیاز داشته باشید.
جراحی غدد بزاقی دشوار است زیرا تعدادی عصب مهم در داخل یا اطراف غدد قرار گرفته اند. حذف تومورهایی که اعصاب مهم را درگیر کرده اند ممکن است منجر به آسیب اعصاب شده و سبب فلج بخشی از صورت گردد. جراحان تا حد امکان از این اعصاب محافظت خواهند کرد. در برخی موارد، چندین عصب می توانند با اعصابی که از سایر نقاط بدن گرفته شده اند، ترمیم شوند.
پرتو درمانی
پرتو درمانی از پرتوهای انرژی پرقدرت مانند اشعه X جهت از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می کند. در طی پرتودرمانی شما دراز کشیده و یک دستگاه در اطراف شما حرکت می کند و پرتوهای پرقدرت به نقاط خاصی از بدن شما تابانده می شود.
نوع جدیدی از پرتودرمانی که از ذراتی به نام نوترون استفاده می کند ممکن است در درمان برخی از انواع سرطان غدد بزاقی موثرتر باشد. انجام مطالعات بیشتر برای درک فواید و خطرات این درمان نیاز است.
پرتو درمانی می تواند بعد از جراحی به منظور از بین بردن سلول های سرطانی باقیمانده مورد استفاده قرار گیرد. اگر به علت بزرگ بودن تومور یا قرار گرفتن آن در مناطق پرخطر جراحی امکان پذیر نباشد، پرتو درمانی به تنهایی می تواند برای درمان سرطان غدد بزاقی استفاده شود.
شیمی درمانی
شیمی درمانی یک درمان دارویی برای از بین بردن سلول های سرطانی است. شیمی درمانی می تواند برای بیمارانی که به سرطان پیشرفته مبتلا هستند و بیماری به سایر نقاط بدن گسترش یافته، استفاده شود. شیمی درمانی در حال حاضر به عنوان یک درمان استاندارد برای درمان سرطان غدد بزاقی استفاده نمی شود اما محققان در حال مطالعه در مورد استفاده از آن هستند.
روش های تشخیصی و درمانی