روشهای تشخیصی:
تشخیص
برای تشخیص دیابت نوع 2 آزمایشهای زیر درخواست داده میشود:
- آزمایش همگلوبین گلیکوزیله (A1C): این آزمایش خون، میانگین قند خون شما را در 3-2 ماه گذشته نشان میدهد. این آزمایش درصد قند خون متصل شده به هموگلوبین، که پروتئین حمل کنندهی اکسیژن در خون است را اندازه میگیرد. سطح بالاتر قند خون باعث می شود هموگلوبین بیشتری به قند متصل شود. سطح A1C 6.5 درصد و بالاتر در دو آزمایش مجزا نشان میدهد که شما مبتلا به دیابت هستید. نتیجه بین 5.7 و 6.4 نشان دهندهی پیشدیابت است که نشان میدهد خطر ابتلا به دیابت بالاست. مقدار طبیعی هم که زیر 5.7% است. اگر آزمایش A1C دردسترس نبود یا شما شرایط ویژهای داشتید مانند باردار بودن یا داشتن نوع غیرمعمول هموگلوبین، که باعث میشود آزمایش A1C اشتباه باشد، پزشک شما ممکن است از آزمایشهای زیر برای تشخیص دیابت استفاده کند:
- آزمایش قند خون تصادفی: آزمایش خونی است که به صورت تصادفی در هر ساعت از روز گرفته میشود. قند خون به صورت میلیگرم در هر دسی لیتر (mg/dl) یا میلیمول در هر لیتر (mmol/l) بیان میشود. بدون در نظر گرفتن زمان آخرین وعدهغذایی، سطح قند خون تصادفی 200 میلیگرم در دسیلیتر (11.1 میلیمول بر لیتر) یا بالاتر نشان میدهد که شما به دیابت مبتلا هستید، مخصوصاً زمانی که با دیگر علائم و نشانههای دیابت مانند تکرر ادرار و پرنوشی همراه باشد.
- آزمایش قند خون ناشتا: نمونهی خونی که بعد از ناشتا بودن شبانه گرفته میشود. سطح قند خون ناشتا کمتر از 100 میلیگرم در دسیلیتر طبیعی است. سطح قند خون ناشتا از 100 تا 125 میلیگرم بر دسیلیتر (6.9-5.6 میلیمول بر لیتر) پیشدیابت در نظر گرفته میشود. اگر در دو آزمایش مجزا قند خون 126 میلیگرم بر دسیلیتر (7 میلیمول بر لیتر) یا بالاتر باشد شما دیابت دارید.
- آزمایش تحمل گلوکز خوراکی: برای این آزمایش، شما در طول شب ناشتا هستید و سطح قند خون ناشتا اندازهگیری شده است. بعد از آن شما یک مایع قندی مینوشید و سطح قند خون به صورت دورهای در دو ساعت بعد اندازهگیری میشود. سطح قند خون کمتر از 140 میلیگرم در دسیلیتر (7.8 میلیمول بر لیتر) طبیعی است. قند خون بین 199-140 میلیگرم بر دسیلیتر پیش دیابت در نظر گرفته میشود. قند خون 200 میلیگرم بر دسیلیتر (11.1 میلیمول بر لیتر) یا بیشتر بعد از 2 ساعت ممکن است ابتلا به دیابت را نشان دهد.
انجمن دیابت آمریکا پیشنهاد میکند غربالگری برای دیابت نوع 2 از 45 سالگی شروع شود، به ویژه اگر اضافه وزن دارید. اگر نتیجه غربالگری طبیعی بود، آزمایش را هر 3 سال یک بار تکرار کنید. اگر نتیجه آزمایش لب مرز بود از پزشکتان بپرسید برای انجام آزمایشات دیگر چه زمانی باید مراجعه کنید.
غربالگری همچنین برای افراد زیر 45 سال دارای اضافه وزن که بیماری قلبی یا دیگر عوامل خطر ابتلا به دیابت، مانند شیوهی زندگی بیتحرک، سابقهی خانوادگی ابتلا به دیابت نوع 2، سابقهی ابتلا به دیابت بارداری یا فشارخون بالای90/140 میلیمتر جیوه را دارند پیشنهاد میشود.
اگر دیابت در شما تشخیص داده شد، پزشک ممکن است آزمایشهای دیگری برای تشخیص دیابت نوع 1 و 2 انجام دهد. چراکه این دو اغلب به درمانهای متفاوتی نیاز دارند.
بعد از تشخیص
نیاز است سطوحA1C 2 تا 4 بار در سال بررسی شود.A1C هدف ممکن است بسته به سن شما و دیگر عوامل متفاوت باشد. با این حال انجمن دیابت آمریکا برای بیشتر افراد A1C زیر 7 را پیشنهاد میکند. از پزشکتان بپرسید A1C هدف شما چند است.
در مقایسه با آزمایشهای تکراری قند خون روزانه، آزمایش A1C نشان دهندهی خوبی از کارایی برنامه درمان دیابت است. بالا رفتن سطح A1C ممکن است نشان دهندهی این باشد که شما به تغییر در دارو، برنامهی غذایی یا فعالیت بدنی نیاز دارید.
علاوه بر آزمایش A1C، پزشک از شما به صورت دورهای نمونهی خون و ادرار خواهد گرفت تا سطح کلسترول، عملکرد تیروئید، عملکرد کبد و کلیهی شما را بررسی کند. پزشک همچنین فشارخون شما را ارزیابی میکند. معاینهی منظم چشم و پاها هم اهمیت دارد.
روشهای درمانی:
مدیریت دیابت نوع 2 شامل:
- تغذیه سالم
- ورزش منظم
- احتمالاً، داروهای دیابت و انسولین درمانی
- پایش قند خون
این مراحل به شما کمک خواهد کرد تا قند خونتان به مقدار طبیعی نزدیکتر شود، و میتواند از عوارض مربوط به این بیماری پیشگیری کند یا آنها را به تاخیر بیندازد.
تغذیه سالم
برخلاف باور عمومی، رژیم غذایی خاصی برای دیابت وجود ندارد. با این حال مهم است که رژیم غذایی خود را بر روی فیبر بالا و غذاهای کم چرب متمرکز کنید، مانند:
همچنین نیاز است که شما از فرآوردههای حیوانی،کربوهیدراتهای تصفیه شده و شیرینیجات کمتری استفاده کنید.
غذاها با نمایهی گلایسمی پایین هم ممکن است مفید باشند. نمایهی گلایسمی سرعت افزایش قند خون توسط مادهی غذایی را اندازه میگیرد. غذاها با نمایهی گلایسمی بالا قند خون را به سرعت بالا میبرند. غذاها با نمایهی گلایسمی پایین ممکن است به شما در دستیابی به قند خون پایدار کمک کنند. غذاها با نمایهی گلایسمی پایین معمولاً غذاهایی هستند که فیبر بالاتری دارند.
یک رژیم شناس میتواند به شما کمک کند تا یک برنامهی غذایی را که با اهداف سلامتی، تنظیم غذا و شیوهی زندگی مطابقت دارد، طراحی کنید. او میتواند به شما آموزش دهد که چگونه کربوهیدرات دریافتی خود را پایش کنید. همچنین به شما میآموزد که در هر وعده و میانوعده چه مقدار کربوهیدرات نیاز است مصرف کنید تا قند خونتان پایدارتر بماند.
فعالیت بدنی
هر کسی به ورزش منظم هوازی نیاز دارد، و افراد مبتلا به دیابت نوع 2 از این قاعده مستثنی نیستند. قبل از آغاز یک برنامهی ورزشی از پزشک خود اجازه بگیرید. بعد از آن ورزشی را انتخاب کنید که از آن لذت میبرید، مانند پیادهروی، شنا و دوچرخه سواری. چیزی که بیشترین اهمیت را دارد این است که ورزش بخشی از برنامهی معمول روزانهی شما شود.
هدف، انجام حداقل 30 دقیقه ورزش هوازی در 5 روز هفته است. تمرینات کششی و قدرتی هم اهمیت دارند. اگر شما مدتی فعال نبودید، به آرامی شروع کنید و به تدریج مقدار فعالیت خود را افزایش دهید.
ترکیبی از ورزشها - ورزشهای هوازی مانند پیادهروی در بیشتر روزهای هفته همراه با تمرینات مقاومتی مانند وزنه زدن یا یوگا 2 بار در هفته- نسبت به ورزشهای دیگر که به تنهایی انجام میشوند به کنترل قند خون بیشتر کمک میکند.
به یاد داشته باشید که فعالیت بدنی قند خون را پایینتر میآورد. قند خون خود را قبل از هر نوع فعالیتی اندازه بگیرید. اگر داروهای دیابت دریافت میکنید که قند خون شما را پایینتر میآورند، ممکن است نیاز باشد برای پیشگیری از افت قند خون قبل از ورزش یک میان وعده دریافت کنید.
قند خون خود را پایش کنید.
بسته به برنامهی درمان، ممکن است نیاز باشد قند خون خود را قبل از وعده غذایی و بعد از آن اندازه گرفته و یادداشت کنید یا اگر انسولین می زنید چندین بار در روز این کار را انجام دهید. از پزشک خود بپرسید چند بار در روز لازم است قند خون خود را چک کنید. پایش دقیق تنها راهی است که میتوانید مطمئن شوید که قند خونتان در محدودهی هدف باقی میماند.
گاهی سطح قند خون میتواند غیرقابل پیش بینی باشد. با کمک گرفتن از تیم درمان دیابت، شما خواهید آموخت که قند خون شما چگونه در پاسخ به غذا، ورزش، الکل، بیماریها و داروها تغییر میکند.
جراحی باریاتریک
اگر شما به دیابت نوع 2 مبتلا هستید و نمایهی تودهی بدنی (BMI) شما بیشتر از 35 است، ممکن است کاندید برای جراحی کاهش وزن (باریاتریک) باشید. بسته به روش انجام شده، سطح قند خون در 55 تا 95 درصد از افراد مبتلا به دیابت نوع 2 به حالت طبیعی باز میگردد. جراحیهای که در آن قسمتی از رودهی کوچک بایپس میشود نسبت به دیگر جراحیهای کاهش وزن، تاثیر بیشتری بر روی سطوح قند خون دارند.
اشکالات روش جراحی شامل هزینهی بالای جراحی و خطرات دیگر از جمله خطر مرگ میباشد. علاوه بر این، تغییر جدی در شیوهی زندگی نیاز است و در طولانی مدت عوارضی مانند کمبودهای تغذیهای و استئوپروز (پوکی استخوان) ایجاد میشود.
بارداری
زنان مبتلا به دیابت نوع 2 ممکن است به جایگزینی روش درمان در طول بارداری نیاز داشته باشند. بیشتر زنان در طول بارداری به انسولین درمانی نیاز دارند. داروهای پایین آورنده کلسترول و بعضی از داروهای فشارخون نباید در دوران بارداری استفاده شوند.
اگر نشانههای رتینوپاتی دیابتی را دارید، ممکن است در طول بارداری بدتر شود. در طول 3 ماههی اول و در سال اول بعد از زایمان به چشم پزشک مراجعه کنید.
درمان مشکلات مرتبط با دیابت
از آنجائیکه عوامل زیادی می توانند قند خون شما را تحت تأثیر قرار دهند، گاهی اوقات مشکلاتی به وجود میآیند که نیاز به مراقبت فوری دارند، مانند:
- قند خون بالا (هایپرگلایسمی): قند خون شما ممکن است به علل مختلفی افزایش پیدا کند مانند خوردن بیش از حد، بیمار شدن یا دریافت ناکافی داروهای کاهش دهندهی قند خون. اغلب اوقات قند خون خود را چک کنید و علائم و نشانههای قند خون بالا را در خود بررسی کنید، مانند تکرر ادرار، تشنگی زیاد، خشک شدن دهان، تاری دید، خستگی و حالت تهوع. اگر قند خون شما افزایش یافته است، شما به تنظیم برنامهی غذایی، داروها و یا هر دو نیاز خواهید داشت.
- سندرم هایپرگلایسمی هایپراسمولار غیرکتونی (HHNS): علائم و نشانههای این وضعیت تهدید کنندهی حیات شامل: قند خون بالای 600 میلیگرم بر دسیلیتر (33.3 میلیمول بر لیتر)، خشک شدن دهان، تشنگی زیاد، تب بالای 101 درجه فارنهایت (38 درجه سانتیگراد)، خواب آلودگی، گیجی، کاهش دید، توهمات و ادرار تیره رنگ است. پایش قند خون میتواند از بالا رفتن قند خون تا این اندازه جلوگیری کند. HHNS بیشتر در سالمندان مبتلا به دیابت نوع 2 شایع است و اغلب قبل از عفونت و یا بیماری ایجاد میشود. HHNS معمولاً در طول روزها و هفتهها ایجاد میشود. اگر شما علائم و نشانههای این وضعیت را دارید با پزشک خود یا اورژانس تماس بگیرید.
- افزایش کتون در ادرار (کتواسیدوز دیابتی): اگر سلولهای شما گرسنه باشند، بدن شما ممکن است شروع به شکستن چربیها کند.که باعث تولید اسیدهایی سمی به نام کتون میشود. تشنگی، خشکی دهان، تکرر ادرار، تنفس کوتاه، خستگی و تنفس بدبو را در خودتان بررسی کنید. شما میتوانید وجود کتون زیاد در ادرار را با استفاده از کیتهای اندازهگیری کتون (بدون نسخه میتوانید تهیه کنید) چک کنید. اگر کتون اضافی در ادرار دارید بلافاصله با پزشک خود مشورت کنید یا به اورژانس مراجعه کنید. این وضعیت بیشتر در افراد مبتلا به دیابت نوع 1 شایع است، اما ممکن است بعضی اوقات در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 هم اتفاق بیفتد.
- قند خون پایین (هیپوگلایسمی): اگر قند خون شما به پایینتر از محدودهی هدف برسد، به عنوان افت قند خون (هیپوگلایسمی) شناخته میشود. قند خون شما به دلایل زیادی پایین میآید مانند: حذف وعده غذایی، دریافت دارو بیشتر از مقدار معمول یا ورزش کردن بییشتر از مقدار طبیعی. اگر داروهای پایین آورنده قند خونی استفاده میکنید که باعث تحریک ترشح انسولین میشوند و یا انسولین دریافت میکنید احتمال بیشتری دارد که دچار افت قند خون شوید.
قند خون خود را به طور منظم چک کنید و به نشانهها و علائم افت قند خون دقت کنید: تعریق، لرز، ضعف، گرسنگی، سرگیجه، سردرد، تاری دید، تپش قلب، اختلال در تکلم، خواب آلودگی، گیجی و تشنج.
اگر در طول شب دچار هیپوگلایسمی شوید، ممکن است شما با سردرد یا تعریق از خواب بیدار شوید. به علت اثر عقب نشینی طبیعی، هیپوگلایسمی شبانه ممکن است باعث افزایش غیرطبیعی قند خون در صبح شود.
اگر شما علائم و نشانههای افت قند خون را دارید، چیزی میل کنید که قند خونتان را به سرعت بالا ببرد: آبمیوه، قرص گلوکز، آبنبات، نوشابهی معمولی (نه رژیمی) یا هر منبع دیگر قند. 15 دقیقه بعد دوباره قند خونتان را اندازه بگیرید تا مطمئن شوید قند خونتان طبیعی شده است.
اگر قند خونتان بالا نیامده بود دوباره یک چیز شیرین مصرف کنید و 15 دقیقه بعد مجدد قند خونتان را اندازه بگیرید. اگر شما هوشیاری خود را از دست داده باشید، ممکن است لازم شود یکی از اعضای خانواده و یا نزدیکان به صورت اورژانسی به شما گلوکاگون تزریق کند. گلوکاگون هورمونی است که آزاد شدن قند به داخل خون را تحریک میکند.
روش های تشخیصی و درمانی