روش های تشخیصی:
آزمایش هایی که به منظور تشخیص پانکراتیت انجام می شود شامل موارد زیر است:
• آزمایش خون به منظور بررسی سطح آنزیم های پانکراس
• آزمایش مدفوع به منظور اندازه گیری سطح چربی که مشخص می کند که سیستم هاضمه به اندازۀ کافی مواد مغذی را جذب می کند یا نه.
• سی تی اسکن برای بررسی سنگ کیسه صفرا و وسعت التهاب های پانکراس
• سونوگرافی شکم برای بررسی سنگ کیسه صفرا و التهاب پانکراس
• سونوگرافی به روش آندوسکوپی به منظور بررسی التهابات و انسدادهای مجرای پانکراس و مجرای صفراوی
• ام آر آی برای بررسی وجود ناهنجاریهای کیسه صفرا، پانکراس و مجاری آن.
البته بسته به شرایط بیمار، پزشک ممکن است آزمایش های دیگری نیز تجویز کند.
روش های درمانی:
درمان پانکراتیت معمولاً نیازمند بستری شدن است. زمانی که شرایط بیمار و التهابات پانکراس تحت کنترل بود، پزشک شروع به درمان عوامل زمینه ساز پانکراتیت را می کند.
بستری شدن در بیمارستان
در صورتیکه مشخص شد فرد مبتلا به پانکراتیت شده است، در بیمارستان بستری می شود. درمان های اولیه برای کنترل التهاب پانکراس انجام میگیرد تا حال بیمار بهتر شود.
بیمار برای چند روز هیچ چیز نمی خورد تا به پانکراس فرصت بهبود دهد. زمانی که التهاب پانکراس تحت کنترل درآمد، فرد میتواند از رژیم مایعات شفاف و غذاهای صاف شده استفاده نماید. با گذشت زمان فرد می تواند به رژیم طبیعی خود بازگردد. در صورتیکه پانکراتیت ادامه یافت و بیمار باز هم پس از غذا خوردن درد داشت، پزشک استفاده از لوله های خورانش را تجویز می کند تا از درد جلوگیری کند.
مدت بستری شدن فرد در بیمارستان بستگی به شرایط او دارد. برخی افراد زودتر بهبود می یابند و برخی دیگر دچار عوارضی می شوند که نیاز به بستری بودن بیشتری دارد.
درمان عوامل زمینه ساز
وقتی پانکراتیت تحت کنترل در آمد، تیم پزشکی، درمان عامل زمینه ساز را شروع می کنند. نوع درمان بستگی به علت پانکراتیت دارد. مثال هایی از درمان در زیر آمده است:
• رفع انسداد از مجاری صفراوی: در صورتیکه علت پانکراتیت انسداد یا باریک شدن مجرای صفراوی باشد، عملیاتی به منظور رفع این انسداد انجام می شود. در این روش که نوعی روش آندوسکوپیک است، از یک لولۀ طویل مجهز به دوربین به منظور بررسی مجاری پانکراس و کیسه صفرا استفاده می شود. این لوله از طریق حلق بیمار وارد بدن او می شود و دوربین تعبیه شده در سرِ لوله تصاویر را به مانیتور می فرستد.
• جراحی کیسه صفرا: در صورتیکه سنگ کیسه صفرا علت اصلی پانکراتیت باشد، پزشک جراحی را به منظور برداشتن کیسه صفرا(کوله سیستکتومی) پیشنهاد می کند.
• جراحی پانکراس: ممکن است تخلیۀ مایعات از پانکراس یا برداشتن بافت بیمار آن از طریق جراحی مورد نیاز باشد.
• درمان اعتیاد به الکل: اعتیاد به الکل در طول سالها می تواند منجر به پانکراتیت شود. در صورتی که علت پانکراتیت، اعتیاد به الکل باشد پزشک ترک آن را به بیمار تجویز می کند.
تغییرات رژیم غذایی
پزشک ممکن است بیمار را به یک رژیم شناس ارجاع دهد تا برای تنظیم یک برنامۀ غذایی کم چرب و مغذی او را راهنمایی کند.
روش های تشخیصی و درمانی