بیماری آدیسون زمانی رخ می دهد که غدد آدرنال آسیب دیده و مقدار ناکافی هورمون کورتیزول و در اغلب موارد مقدار ناکافی هورمون آلدوسترون تولید می کند. به عنوان بخشی از سیستم غدد درون ریز، غدد آدرنال هورمون هایی تولید می کنند که در عملکرد اندام ها و بافت های بدن نقش دارند. غدد آدرنال از 2 بخش تشکیل می شوند. بخش داخلی (مدولا) که هورمون های مشابه آدرنالین تولید می کند. بخش خارجی (قشر) که هورمون های کورتیکواستروئید که شامل گلوکوکورتیکوئیدها، مینرالوکورتیکوئیدها و هورمون های جنسی مردانه (آندروژن) تولید می کند. برخی از هورمون های تولید شده توسط قشر آدرنال (گلوکوکورتیکوئیدها و مینرالوکورتیکوئیدها) برای حیات ضروری هستند:
• گلوکوکورتیکوئیدها. این هورمون ها که شامل کورتیزول می شوند بر روی توانایی بدن در تولید انرژی از مواد غذایی موثر بوده و در پاسخ التهابی سیستم ایمنی بدن نقش داشته و به بدن در پاسخ به استرس کمک می کنند.
• مینرالوکورتیکوئیدها. این هورمون ها با حفظ تعادل سدیم و پتاسیم در بدن به حفظ فشارخون طبیعی کمک می کنند.
• آندروژن. این هورمون جنسی مردانه در مقادیر کم توسط غدد آدرنال (غدد فوق کلیوی) زنان و مردان تولید می شود. این هورمون ها سبب تکامل جنسی در مردان شده و در هر دو جنس بر روی توده عضلانی و میل جنسی تاثیر می گذارند.
نارسایی اولیه آدرنال
بیماری آدیسون زمانی رخ می دهد که بخش خارجی یا قشر غده آدرنال آسیب دیده و به مقدار کافی قادر به تولید هورمون نباشد. زمانی که به غده آدرنال آسیب وارده شده باشد، این بیماری نارسایی اولیه آدرنال نامیده می شود. نارسایی غده آدرنال برای تولید هورمون های آدرنوکورتیکال شایع ترین نتیجه بیماری خود ایمنی است. به دلایل ناشناخته، سیستم ایمنی بخش قشر آدرنال را به عنوان یک عامل خارجی تصور کرده، به آن حمله کرده و آن را تخریب می کند.
سایر علل نارسایی غده آدرنال عبارتند از:
• بیماری سل
• سایر عفونت های غده آدرنال
• گسترش سرطان به غده آدرنال
• خونریزی داخل غده آدرنال که ممکن است به عنوان یک بحران آدرنال و بدون هیچ علائم قبلی رخ دهد.
نارسایی ثانویه آدرنال
ایجاد اختلال در غده هیپوفیز نیز می تواند سبب بروز نارسایی غده آدرنال شود. غده هیپوفیز هورمونی به نام هورمون آدرنوکورتیکوتروپین (ACTH) می سازد که می تواند سبب تحریک قشر آدرنال و در نتیجه تولید هورمون های این بخش از آدرنال شود. تولید ناکافی ACTH می تواند حتی در صورت عدم آسیب غده آدرنال منجر به تولید ناکافی هورمون های تولید شده توسط این غده شود. به این وضعیت نارسایی ثانویه آدرنال گویند.
علت شایع دیگری که سبب بروز نارسایی ثانویه آدرنال می شود قطع ناگهانی دریافت کورتیکواستروئیدها است که معمولاً به منظور درمان بیماری های مزمن مانند آسم یا آرتریت مصرف می شوند.
بحران آدیسونی
اگر بیماری آدیسون درمان نشود، استرس فیزیکی مانند جراحت، عفونت یا بیماری می تواند سبب بروز بحران آدیسونی شود.