روش های تشخیصی:
زمانی که به دلیل مشکل ناباروری به پزشک مراجعه می کنید اگر پزشک فکر کند که مشکل ناشی از تعداد کم اسپرم است، شما و همسرتان باید تحت آزمایش قرار بگیرید تا علت ناباروری مشخص شود. این آزمایشات عبارتند از:
معاینات عمومی و تاریخچۀ پزشکی
در معاینۀ جسمی- عمومی ناحیۀ تناسلی مورد معاینه قرار می گیرد و سؤالاتی در مورد مشکلات وراثتی، بیماری های مزمن، جراحت ها و جراحی هایی که ممکن است باروری را تحت تأثیر قرار دهد بپرسد. همچنین ممکن است سؤالاتی در مورد عادات جنسی شما پرسیده شود.
آنالیز مایع منی
معمولاً مایع منی زیر میکروسکوب مورد بررسی قرار می گیرد و در صورتی که هر مشکلی از جمله تعداد کم اسپرم داشته باشد مشخص می شود. مایع منی در ظرف مخصوصی جمع آوری می شود. از آنجا که تعداد اسپرم در نوسان است معمولاً چند آزمایش متناوب انجام می شود تا تعداد اسپرم به درستی محاسبه شود.
هر روز تعداد زیادی اسپرم جدید در بیضه ها تولید می شود و حدود 40 تا 76 روز طول می کشد تا اسپرم ها بالغ شوند. در واقع اسپرمی که امروز از بدن استخراج شود متاثر از شرایط 3 ماه قبل است. و تأثیر هر گونه تغییرات مثبتی که برای درمان انجام شود بعد از چند ماه آشکار می شود.
برای افزایش دقت در جمع آوری مایع منی پزشک ممکن است از فرد بخواهد به موارد زیر توجه کند:
- اطمینان یابید که تمامی مایع منی به درستی و به طور کامل در ظرف مخصوص جمع آوری شده است.
- برای جمع آوری نمونه حداقل تا سه ماه پس از بهبودی از بیماری یا حادثه ای استرس زا صبر کنید.
- قبل از جمع آوری نمونه حداقل 2 و حداکثر 7 روز از وقوع انزال اجتناب کنید.
- نمونۀ دوم را حتماً با فاصلۀ 7 روز از نمونۀ اول جمع آوری کنید.
- از استعمال محلول های لغزنده کننده اجتناب کنید زیرا تحرک اسپرم ها را تحت تأثیر قرار می دهند.
نتایج آزمایش مایع منی:
تراکم طبیعی اسپرم از 15 میلیون تا بیش از 200 میلیون اسپرم در هر میلی لیتر مایع منی است. در صورتی که تراکم آن کمتر از 15 میلیون اسپرم در هر میلی لیتر مایع منی و یا کمتر از 39 میلیون در کل مایع منی باشد فرد مشکل تعداد کم اسپرم دارد. در این صورت احتمال لقاح یافتن تخمک و باروری کم می شود. مایع منی برخی مردها فاقد هرگونه اسپرم است که به این شرایط آزو اسپرمی می گویند. عوامل متعددی در باروری نقش دارند که تعداد اسپرم در مایع منی یکی از آنهاست. برخی افراد با تعداد کم اسپرم موفق به پدر شدن می شوند. در صورتی که تعداد اسپرم ها کافی باشد، تنها کافی است نیمی از اسپرم ها از قدرت تحرک طبیعی برخوردار باشند تا احتمال بارداری زیاد باشد.
آزمایشات دیگر
بسته به یافته های ابتدایی، ممکن است پزشک آزمایشات دیگری نیز تجویز کند. این آزمایشات عبارتند از:
- سونوگرافی بیضه ها: در این روش از امواج صوتی با فرکانس بالا برای بررسی بیضه ها و ساختار آنها استفاده می شود.
- سونوگرافی از راه رکتوم: یک وسیلۀ آغشته به مواد لغزاننده از طریق رکتوم وارد بدن می شود تا پروستات و مجراها را از نظر وجود انسداد احتمالی بررسی کند.
- آزمایش هورمونی: انجام آزمایش خون می تواند سطح هورمون های مترشحه از هیپوفیز، هیپوتالاموس و بیضه ها را که نقش اساسی در تولید اسپرم دارند را مشخص کند.
- آزمایش ادرار پس از انزال: وجود اسپرم در ادرار نشان می دهد که اسپرم ها به جای خروج از بدن به سمت مثانه پس زده می شود (انزال معکوس).
- آزمایش ژنتیک: ممکن است تراکم خیلی کم اسپرم به دلیل مشکلات ژنتیکی باشد. طی آزمایش خون می توان مشخص نمود که آیا در کروموزوم Y ناهنجاری وجود دارد یا خیر. همچنین طی این آزمایش می توان وجود سندرم های ارثی و مادرزادی را تشخیص داد.
- بیوپسی (نمونه برداری) از بیضه ها: در این روش نمونه ای از بیضه جدا می شود. در مواردی که نتیجۀ آزمایش مایع منی هیچ مشکلی نداشته باشد بیضه ها مورد بررسی قرار می گیرد. نتایج این آزمایش نشان می دهد که آیا روند تولید اسپرم مشکلی دارد یا خیر. ممکن است به دلیل وجود انسداد انتقال اسپرم ها با مشکل مواجه باشد.
- آزمایش پادتن ضد اسپرم: در این آزمایش سلول های ایمنی (پادتن ها) حمله کننده به اسپرم ها مورد بررسی قرار می گیرد.
- آزمایش تخصصی عملکرد اسپرم: آزمایشات متعددی انجام می شود تا نشان دهد که کیفیت ماندگاری اسپرم پس از خروج از بدن، قدرت نفوذ و اتصال آنها به تخمک چگونه است. در صورتیکه تعداد اسپرم کم باشد، اهمیت داشتن اسپرم های سالم نقش مهمی در قدرت باروری دارد.
روش های درمانی:
درمان های تعداد کم اسپرم شامل موارد زیر است:
- جراحی: برای مثال، در صورت التهاب رگ های تخلیه کنندۀ بیضه ها (واریکوسل) جراحی می تواند مفید باشد.
- فن آوری حمایت باروری: این روش شامل استخراج یک اسپرم و قرار دادن آن در مجرای تناسلی زن و یا لقاح مصنوعی آن با تخمک است.
چه زمانی درمان مفید واقع نمی شود؟
گاهی مشکلات باروری مرد قابل درمان نیست و ممکن است فرد هیچ گاه توانایی پدر شدن نداشته باشد. در چنین شرایطی زوجین می توانند کودکی را به فرزندی قبول کنند.