سیستم دستگاه ادراری در شما شامل کلیهها، حالبها، مثانه و مجرای ادراری میباشد. تمامی اینها یک نقش اساسی را در دفع مواد زائد از بدن شما بازی میکنند. کلیههای شما، یک جفت اندام لوبیایی شکل میباشند که در دو طرف پشت بدن شما در ناحیه بالایی شکم واقع شدهاند و مواد زائد را از خون شما تصفیه کرده و غلظت بسیاری از مواد زائد را در خون شما تنظیم میکنند.
لولههایی که حالب نامیده میشوند، ادرار را از کلیههای شما به سمت مثانه حمل میکنند، جایی که در آنجا ذخیره شده تا زمانی که از طریق مجرای ادراری از بدن شما خارج شوند.
عفونت مثانه باکتریایی:
عفونت دستگاه ادراری زمانی اتفاق میافتد که باکتریهای بیرون بدن از طریق مجرای ادراری وارد دستگاه ادراری شوند و شروع به زیاد شدن کنند. بیشتر انو اع عفونت مثانه به واسطه نوعی از باکتری اشرشیاکولی ایجاد میشوند. در خانمها عفونتهای مثانه باکتریایی ممکن است در نتیجه مقاربت جنسی رخ دهد. اما به این علت که ناحیه تناسلی زنان اغلب میتواند محل پرورش باکتریهایی باشد که موجب عفونت مثانه شوند، حتی دختران و بیشتر خانمها مستعد عفونت مجاری پایینی ادراری میباشند.
انواع اصلی عفونتها:
دو نوع اصلی عفونت مثانه باکتریایی شامل موارد زیر است:
• عفونتهای مثانه غیربیمارستانی:
دراین نوع عفونتها، افرادی که تحت مراقبتهای پزشکی در سطح جامعه نیستند دچار عفونتهای مثانه میشوند. عفونت مثانه در زنان شایعتر از مردان میباشد.
• عفونتهای مثانه بیمارستانی:
این نوع عفونتها عفونتهای نوزوکومیال نیز نامیده میشوند و در افرادی رخ میدهند که تحت امکانات و مراقبتهای پزشکی هستند، مثل بیمارستانها و یا مراکز پرستاری و بیشتر در افرادی به وجود میآید که جهت جمعآوری ادرار، در مسیر مجرای ادراری و به سمت مثانه سوند ادراری برایشان قرار داده شده است، که این روش گذاشتن سوند یک روش معمول و متداول قبل از انجام عمل جراحی، یا بعضی آزمایشات تشخیصی میباشد و یا به منظور تخلیه ادرار در افراد سالخورده و نیز افراد بستری به کار میرود.
التهاب مثانه غیرعفونی:
هرچند شایعترین علت عفونت مثانه عفونتهای باکتریایی میباشند، تعدادی از عوامل غیرعفونی نیز ممکن است از علل التهاب مثانه باشند. پارهای از این عوامل عبارتند از:
• التهاب مثانه اینتراستشیال:
علت این التهاب مزمن مثانه که سندرم دردناک مثانه نیز نامیده میشود مشخص نیست. تشخیص و درمان این عارضه و وضعیت مشکل میباشد.
• التهاب مثانه ناشی از مصرف دارو:
برخی از داروهای خاص به خصوص داروهای مربوط به شیمیدرمانی، سیکلوسفامید وایفوسفامید، در حالیکه اجزاء تجزیه شده آنها از بدن شما خارج میشوند، میتوانند از عوامل التهاب مثانه در شما باشند.
• التهاب مثانه ناشی از پرتو درمانی:
درمان با اشعه در ناحیه لگن خاصره میتواند تغییرات التهابی در ناحیه مثانه ایجاد کند.
• التهاب مثانه ناشی از جسم خارجی:
استفاده طولانی مدت از سوند ادراری میتواند شما را مستعد عفونت باکتریایی و نیز تخریب بافت کند که هر دوی این عوامل میتوانند باعث ایجاد التهاب گردند.
• التهاب مثانه ناشی از مواد شیمیایی:
برخی افراد حساسیت بالایی نسبت به محتوای مواد شیمیایی در بعضی از محصولات مانند شامپوهای بدن، اسپریهای بهداشتی مورد استفاده در بانوان و یا ژلهای دارای قابلیت کشتن یاختههای نطفهای دارند، که ممکن است نوعی واکنش شبه آلرژی در مثانه آنها ایجاد شود که علت التهاب مثا نه باشند.
• التهاب مثانه ناشی از موارد دیگر:
گاهی اوقات التهاب مثانه به عنوان عارضه سایر اختلالات دیگر رخ میدهد، مثل سرطانهای مختص زنان، اختلالات التهابی وابسته به لگن خاصره، اندومتریوزیس، بیماری کرون، دیورتیکولایتیس، لوپوس، و یا بیماری سل.