روش های تشخیصی:
برخی آزمایشات که پزشک ممکن است برای تشخیص بیماری شریان محیطی انجام دهد عبارتند از:
• معاینه فیزیکی. پزشک ممکن است در طول یک معاینه فیزیکی علائم PAD مانند ضعف یا فقدان نبض در زیر عروق تنگ شده، شواهد مبنی بر عدم بهبود مناسب زخم ها در مناطقی که جریان خون کم است و کاهش فشارخون در اندام های مبتلا را پیدا کند.
• شاخص فشارخون مچ پا- بازو (ABI). این یک آزمایش معمول برای تشخیص PAD است. در این روش فشارخون مچ پا با فشارخون بازو مقایسه می شود. ممکن است شما بر روی یک تردمیل راه روید و قبل و بلافاصله بعد از ورزش فشارخون خوانده شود تا شدت تنگی شریان ها در طول راه رفتن مشخص شود.
• سونوگرافی. تکنیک های خاص سونوگرافی مانند سونوگرافی داپلر می توانند به پزشک در ارزیابی جریان خون موجود در رگ های خونی و شناسایی شریان های مسدود شده یا تنگ شده کمک کنند.
• آنژیوگرافی. با تزریق یک ماده حاجب به داخل رگ های خونی پزشک می تواند جریان خون موجود در شریان ها را مشاهده نماید. پزشک می تواند به کمک تکنیک های تصویربرداری مانند اشعه X یا MRI یا سی تی آنژیوگرافی (CTA) جریان خون را دنبال کند.
• آزمایش خون. نمونه ای از خون شما به منظور اندازه گیری کلسترول و تری گلیسرید و ارزیابی ابتلا به دیابت مورد آزمایش قرار می گیرد.
روش های درمانی:
درمان بیماری شریان محیطی دو هدف عمده را دنبال می کند. اولین هدف کنترل علائم مانند درد پا و درنتیجه از سرگیری فعالیت های فیزیکی است. هدف دوم توقف پیشرفت آترواسکلروز در سراسر بدن و کاهش خطر حمله قلبی یا سکته مغزی است.
شما ممکن است بتوانید با تغییر شیوه زندگی به این اهداف دست یابید. اگر سیگار می کشید، ترک سیگار مهم ترین اقدامی است که می تواند به پیشگیری از بروز عوارض کمک کند. اگر تغییر شیوه زندگی به تنهایی کافی نیست، شما به درمان های دیگری نیاز دارید. پزشک ممکن است برای شما داروهایی جهت پیشگیری از ایجاد لخته خون، کاهش فشارخون و کلسترول و کنترل درد و سایر علائم تجویز نماید.
آنژیوپلاستی و جراحی
در برخی موارد آنژیوپلاستی یا جراحی به منظور درمان بیماری شریان محیطی مورد نیاز است:
• آنژیوپلاستی. در این روش، یک لوله توخالی کوچک (کاتتر) از طریق عروق خونی به سمت عروق آسیب دیده هدایت می شود. سپس یک بالون کوچک که در نوک کاتتر قرار دارد، متورم شده و سبب باز شدن عروق می شود. همچنین ممکن است پزشک یک استنت را در رگ به منظور کمک به باز کردن آن وارد رگ نماید.
• جراحی بای پس. پزشک ممکن است با استفاده از یک رگی که از قسمت دیگری از بدن به دست آمده یا یک رگ ساخته شده به طریق مصنوعی اقدام به جراحی بای پس نماید. این تکنیک به خون این اجازه را می دهد که قسمت مسدود شده رگ را دور بزند.
• درمان ترومبولیتیک. اگر یک لخته خون سبب مسدود شدن رگ شده باشد، پزشک ممکن است در محل تشکیل لخته یک داروی حل کننده لخته را به داخل شریان به منظور از بین بردن لخته خون تزریق کند.
روش های تشخیصی و درمانی