هدف از درمان بیماری التهابی روده کاهش التهابی است که سبب بروز علائم و نشانه های بیماری می شود. در بهترین حالات، این کار نه تنها علائم را از بین می برد بلکه سبب تسکین طولانی مدت و کاهش خطر عوارض می شود. درمان IBD معمولاً به صورت دارودرمانی یا جراحی است. بیماری التهابی روده هیچ علاجی ندارد. پزشکان یکی از این دو رویکرد درمانی را استفاده می کنند:
1. Step-up: با داروهای خفیف آغاز می شود.
2. Top-down: در ابتدای روند درمان داروهای قوی تری تجویز می شود.
محققین در حال کشف و بررسی رویکردهای جدیدی برای درمان IBD هستند، به ویژه چون تکنولوژی های جدید در دسترس هستند. برخی محققین ارتباط بین رژیم غذایی، سیستم ایمنی و باکتری های دستگاه گوارشی (میکروبیوم) را پیشنهاد می کنند.
داروهای ضد التهابی
داروهای ضد التهابی معمولاً اولین گزینه درمان در بیماری التهابی روده هستند که عبارتند از:
• آمینوسالیسیلات ها. سولفاسالازین می تواند در کاهش علائم کولیت اولسراتیو و در برخی مبتلایان به کرون محدود به کولون مفید باشد اما عوارض جانبی بسیاری دارد، از جمله: ناراحتی های گوارشی و سردرد. برخی 5- آمینوسالیسیلات ها شامل مزالازین، بالسالازین و اولسازین به فرم خوراکی و تنقیه و یا شیاف موجود هستند. نوعی که می توانید استفاده کنید به نواحی از کولون که درگیر شده است بستگی دارد. به ندرت مصرف این داروها با مشکلات پانکراس و کلیه در ارتباط اند.
• کورتیکواستروئیدها. این داروها که عبارتند از پردنیزولون و هیدروکورتیزون، برای کولیت اولسراتیو و کولون متوسط تا شدید مناسب اند که به سایر درمان ها پاسخ نمی دهند. این داروها به صورت خوراکی، تزریقی یا شیاف تجویز می شوند که به محل درگیر شده از دستگاه گوارش بستگی دارد. کورتیکواستروئیدها عوارض جانبی بسیاری دارند، از جمله: ورم کردن صورت، افزایش موهای صورت، تعریق شبانه، بی خوابی و بیش فعالی. عوارض جانبی جدی تر عبارتند از پرفشاری خون، دیابت، پوکی استخوان، شکستگی های استخوانی، کاتاراکت (آب مروارید)، گلوکوما (آب سیاه) و افزایش احتمال عفونت. معمولاً این داروها به مدت طولانی تجویز نمی شوند.
سرکوب گرهای سیستم ایمنی
این داروها التهاب را نیز کاهش می دهند اما بیشتر سیستم ایمنی را مورد هدف قرار می دهند تا اینکه مستقیماً سبب کاهش التهاب شوند. علاوه بر این، این داروها پاسخ سیستم ایمنی را سرکوب می کنند که مواد شیمیایی القاء کننده التهاب را در لایه پوششی روده کوچک ترشح می کند. برای برخی افراد، تجویز ترکیبی از این داروها بهتر عمل می کند تا اینکه یک دارو به تنهایی استفاده شود. سرکوب گرهای ایمنی عبارتند از:
• آزاتیوپرین و مرکاپتوپورین. این داروها عمده ترین سرکوب گرهای ایمنی مورد استفاده برای درمان بیماری التهابی روده هستند. مصرف آنها مستلزم آنست که مراجعه منظمی به پزشک داشته باشید و به منظور بررسی عوارض جانبی داروها از جمله اثر بر کبد و پانکراس به طور منظم آزمایش خون دهید. عوارض جانبی دیگر عبارتند از: کاهش مقاومت به عفونت و به طور نادر سبب ایجاد سرطان هایی از جمله لنفوما و سرطان های پوست می شود. پیش از شروع می توان برای تعیین توانایی بدن در متابولیسم داروها آزمایش خون داد. این امر به تعیین خطر سرکوب مغز استخوان و تعیین دوز دارو کمک می کند.
• سیکلوسپورین. این دارو به طور معمول برای افرادی مناسب است که به سایر داروها پاسخ نمی دهند. معمولاً تجویز دارو به کولیت اولسراتیو محدود است. سیکلوسپورین به طور بالقوه عوارض جانبی جدی از جمله آسیب کبدی و کلیوی، تشنج و عفونت های کشنده را در پی دارد و برای مدت طولانی مناسب نیست. علاوه بر این خطر اندکی هم برای سرطان دارد، لذا اگر سابقه سرطان دارید، پزشک خود را مطلع نمایید. امروزه مصرف این دارو بخاطر وجود جایگزین های ایمن تر کاهش یافته است.
• اینفلکسیمب (Infliximab)، آدالیمومب (adalimumab) و گلیمومب (golimumab). این داروها مهارکننده های تومور نکروزه کننده تومور آلفا یا بیولوژیک نامیده می شوند و از طریق خنثی کردن پروتئین تولید شده در سیستم ایمنی بدن اثر می گذارد. این داروها برای افرادی مناسب اند که به کرون یا کولیت اولسراتیو متوسط تا شدید مبتلا هستند و به درمان با سایر داروها پاسخ نمی دهند یا آنها را تحمل نمی کنند. اینفلکسیمب از طریق تزریق داخل وریدی و سایر داروها به صورت تزریق زیر پوستی تجویز می شوند. ممکن است این داروها در ترکیب با سایر داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی از جمله آزاتیوپرین یا مرکاپتوپورین بکار روند.
برخی افراد با شرایط ویژه قادر به مصرف مهار کننده های TNF-α نیستند. اگر سابقه توبرکلوزیس (سِل)، عفونت قارچی یا هپاتیت B دارید ممکن است در حین درمان بیماری مجدداً دچار عود بیماری شوید. پزشک شما را از نظر مواجهه قبلی با توبرکلوزیس و هپاتیت B و نیز عفونت قارچی بررسی خواهد کرد. همچنین این داروها با خطر اندکی برای ابتلا به سرطان های خاص از جمله لنفوما و سرطان های پوستی در ارتباط هستند.
• متوترکسات. این دارو که عمدتاً برای درمان سرطان، پسوریازیس و آرتریت روماتوئید استفاده می شود، گاهی نیز برای مبتلایان به بیماری کرون که به سایر درمان ها به خوبی پاسخ نمی دهند بکار می رود. این دارو به صورت تزریقی تجویز می شود. عوارض جانبی کوتاه مدت آن عبارتند از تهوع، خستگی و اسهال و به ندرت می تواند سبب پنومونی شود که تهدید کننده زندگی است. استفاده بلند مدت دارو ممکن است سبب سرکوب مغز استخوان، آسیب کبد و گاهی سرطان گردد. برای بررسی این عوارض لازم است بطور منظم تحت نظر پزشک باشید.
• ناتالیزومب (Natalizumab) و وِدولیزومب (vedolizumab). این داروها با مهار اتصال برخی مولکول های سیستم ایمنی بنام اینتگرین ها به سایر سلول های پوششی روده عمل می کنند. این داروها برای استفاده مبتلایان به بیماری کرون و کولیت اولسراتیو شدید به تأیید رسیده است که شواهدی از وجود التهاب در آنها دیده می شود و به سایر داروها بخوبی پاسخ نمی دهند. از آنجایی که ناتالیزومب اندکی با خطر لکوانسفالوپاتی چند کانونی پیشرونده (عفونت مغزی که معمولاً به مرگ یا ناتوانی شدید منجر می شود) در ارتباط است، زمان بندی استفاده از آن خاص و محدود است. اخیراً وِدولیزومب برای بیماری کرون به تأیید رسیده است. نحوه اثر آن مشابه ناتالیزومب است اما به نظر می رسد خطر عفونت مغزی را در پی نداشته باشد.
• اُستکینومب (Ustekinumab). این دارو برای درمان پسوریازیس بکار می رود. مطالعات اثربخشی آن را برای بیماری کرون نیز نشان داده اند که در زمانی که سایر داروها در درمان بیماری ناتوان باشند، از این دارو استفاده می شود.
آنتی بیوتیک ها
برای کمک به پیشگیری یا کنترل عفونت در مبتلایان به کولیت اولسراتیو که دچار تب می شوند می توان آنتی بیوتیک تجویز کرد. آنتی بیوتیک ها مقدار ترشحات را کاهش می دهند و گاهی فیستول و آبسه ها را در مبتلایان به کرون التیام می بخشند. همچنین محققین بر این اعتقاد هستند که آنتی بیوتیک ها باکتری های مضر روده ای را از بین برده و سیستم ایمنی روده را سرکوب می کنند. این داروها می توانند در کنار سایر داروها استفاده شوند و یا زمانی که عفونت سبب نگرانی شده است، به عنوان مثال در موارد بیماری کرون اطراف مقعدی تجویز گردند. با این حال هیچ شواهد محکمی در خصوص اثربخشی آنتی بیوتیک ها در بیماری کرون وجود ندارد.
آنتی بیوتیک هایی که معمولاً تجویز می شوند، عبارتند از:
• مترونیدازول. در گذشته مترونیدازول به وفور در بیماری کرون تجویز می شد. این دارو می تواند سبب بروز عوارض جدی از جمله بی حس شدن و گزگز کردن دست و پاها و گاهی دردهای عضلانی و ضعف شود. اگر این عوارض رخ دهد، باید مصرف دارو قطع شده و به پزشک اطلاع داده شود. در زمان مصرف این دارو نباید الکل بنوشید چرا که تداخل دارو با الکل سبب عوارض جانبی شدید از جمله تهوع، استفراغ و لرزش می شود.
• سیپروفلوکساسین. این دارو که سبب بهبود علائم در مبتلایان به کرون می شود، معمولاً نسبت به مترونیدازول ترجیح داده می شود. عوارض جانبی نادر با مصرف این دارو عبارتست از: پارگی تاندون که اگر کورتیکواستروئید نیز مصرف کنید خطر آن افزایش می یابد.
سایر داروها
علاوه بر کنترل التهاب، برخی داروها می توانند به تسکین علائم بیماری کمک کنند اما بخاطر داشته باشید همواره پیش از مصرف داروهای بدون نسخه با پزشک خود مشورت نمایید. بسته به شدت بیماری کرون، پزشک ممکن است یک یا چندتا از این داروها را تجویز نماید:
• داروهای ضد اسهال. مکمل های فیبری مثل پودر پسلیوم یا متیل سلولز می توانند با افزودن حجم مدفوع به تسکین اسهال متوسط تا ملایم کمک کنند. برای درمان اسهال های شدیدتر، لوپرامید می تواند مؤثر باشد. داروهای ضد اسهال تنها باید پس از مشورت با پزشک استفاده شوند.
• تسکین دهنده های درد. ممکن است پزشک استامینوفن را توصیه کند. با این حال، ایبوبروفن، ناپروکسن سدیم و دیکلوفناک سدیم احتمالاً سبب تشدید علائم و بدتر شدن بیماری می شود.
• مکمل آهن. اگر دچار خونریزی شدید روده ای هستید ممکن است دچار آنمی (کم خونی) فقرآهن شوید و به مکمل آهن نیاز داشته باشید.
• تزریق ویتامین B12. بیماری کرون می تواند سبب کمبود B12 شود. این ویتامین به پیشگیری از آنمی کمک می کند، رشد و تکامل نرمال را سبب می شود و برای عملکرد صحیح اعصاب بدن ضروری است.
• مکمل کلسیم و یتامین D. بیماری کرون و استروئیدهای مورد استفاده برای درمان آن، خطر پوکی استخوان را افزایش می دهند لذا بیمار به مکمل کلسیم و ویتامین D نیاز پیدا می کند.
داروهای مرتبط