روش های تشخیصی:
هنگامی که پزشک ابتلاء به بیماری اختلال دو قطبی را در فردی تشخیص می دهد، به طور معمول تعدادی آزمایش و تست مورد نیاز است. انجام این آزمایشات می تواند به برطرف کردن سایر مشکلات، تشخیص دقیقتر و همچنین پیشگیری از عوارض احتمالی کمک کند. این مشکلات شامل موارد زیر هستند:
- معاینه بالینی: شامل اندازه گیری قد و وزن، چک کردن علائم حیاتی مانند ضربان قلب، فشارخون و درجه حرارت بدن، گوش دادن به صدای قلب و ریه ها و بررسی دستگاه گوارش می باشد.
- تست های آزمایشگاهی: این تستها نیز شامل آزمایش ادرار و خون است که می تواند به شناسایی هرگونه مشکلات جسمانی که در ایجاد علائم بیماریتان نقش دارد کمک کند.
- ارزیابی روانشناسی: در این حالت پزشک یا روانشناس با شما در مورد افکار، احساسات و الگوهای رفتاریتان صحبت می کند. همچنین با پر کردن پرسشنامه وضعیتتان ارزیابی می شود و ممکن است از خانواده و یا دوستان نزدیکتان نیز اطلاعاتی در خصوص علائم و حالات افسردگی و مانیا در شما گرفته شود .
- نمودار تغییر حالات: برای تشخیص دقیق بیماری، پزشک از شما می خواهد که با ثبت روزانه حالات خود، الگوهای خواب و عوامل دیگر، در بررسی و یافتن روش درمانی مناسب او را یاری دهید.
معیارهای تشخیصی اختلال دو قطبی:
برای تشخیص مبتلایان به اختلال دو قطبی، می توانید به معیارهایی که در راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی ارائه شده است مراجعه کنید. این راهنما توسط انجمن روانپزشکی آمریکا منتشر شده است و جهت شناسایی و تشخیص اختلالات ذهنی توسط روانشناس ها و پزشک های متخصص مورد استفاده قرار می گیرد. معیارهای تشخیصی اختلال دوقطبی در انواع مختلفی ارزیابی می گردد که عبارتند از:
- معیار تشخیصی اختلال دو قطبی نوع 1: در این نوع از اختلال دو قطبی شما ممکن است حداقل یک دوره مانیا و یا ترکیب مانیا و افسردگی را تجربه کنید. از آنجائیکه علائم این نوع از اختلال دو قطبی از فردی به فرد دیگر متفاوت است، زیر شاخه ها ی خاص بسیاری در تشخیص علائم و نشانه های منحصر به فرد هر بیمار وجود دارد.
- معیار تشخیصی اختلال دو قطبی نوع 2: این نوع اختلال نیز با یک دوره افسردگی شدید و حداقل یک دوره هایپو مانیا همراه خواهد بود. علائم این نوع اختلال باعث بروز مشکل در برخی از برحه های زندگی مانند محیط کار و برقراری روابط می شود. علائم این نوع اختلال دو قطبی نیز در هر فرد متفاوت است.
- معیار تشخیصی اختلالات ادواری: در اختلالات ادواری بیمار دوره های بیشماری از افسردگی و هایپو مانیا را طی می کند، اما هیچ گاه شامل یک دوره کامل مانیا، یک دوره کامل افسردگی و یا هر دو با هم نمی شود. جهت تشخیص اختلالات ادواری، بررسی علائم این بیماری دو سال و یا بیشتر (یک سال در کودکان و نوجوانان) به طول می انجامد. علائم این بیماری نیز همچنین بشدت باعث پریشانی و ایجاد مشکل در برخی از مراحل زندگی افراد از جمله محیط کار و برقراری ارتباط می گردد.
شاخص های موجود در دوره مانیا:
مانیا یک دوره گسترده، متمایز و غیر طبیعی است که با خلق و خوی تحریک پذیر همراه است. در طول این دوره سه مورد و یا تعداد بیشتری از نشانه های زیر نمایان می شود:
- عزت نفس و یا بزرگ نمایی
- کاهش نیاز به خواب
- پرحرفی غیرمعمول
- حواس پرتی
- افزایش فعالیت های هدفمند (چه اجتماعی و چه در محل کار یا مدرسه)
- انجام فعالیت هایی با پتانسیل بالا و دارای عواقب دردناک برای مثال خرید های بی بند و بار و یا سرمایه گذاری های احمقانه در کسب و کار
چنانچه اختلالات خلق و خوی در فرد شدید باشد و مشکلات قابل توجهی در محل کار، مدرسه، فعالیت های اجتماعی و یا برقراری ارتباط ایجاد کند جهت جلوگیری از وارد آمدن آسیب های جدی تر به خود و یا دیگران نیاز به بستری شدن در بیمارستان وجود دارد.
همچنین نشانه های این بیماری تحت تاثیر اثرات مستقیم عوامل دیگری مانند مصرف الکل، استفاده از مواد مخدر ، مصرف دارو و شرایط پزشکی مانند پرکاری تیروئید نیز می باشد.
شاخص های موجود در هایپومانیا:
هایپو مانیا نیزدوره ای گسترده است که علائم شروع این دوره حداقل به مدت چهار روز به طول می انجامد و حالات این دوره با افسردگی معمول متفاوت است. در این حالت نیز سه مورد و یا بیشتر از علائم زیر باید وجود داشته باشد:
- عزت نفس یا بزرگ نمایی
- کاهش نیاز به خواب
- پرحرفی غیرمعمول
- حواس پرتی
- افزایش فعالیت های هدفمند (چه اجتماعی و چه در محل کار یا مدرسه)
- انجام فعالیت هایی با پتانسیل بالا و دارای عواقب دردناک برای مثال خرید های بی بند و بار و یا سرمایه گذاری های احمقانه در کسب و کار
در این حالت نیز چنانچه اختلالات شدید در خلق و خوی فرد رخ دهد، می تواند منجر به تغییرات قابل توجهی در عملکرد رفتاری گردد. اما معمولاً تغییرات خلق و خوی در هایپومانیا در حدی نیست که منجر به بروز مشکل در زندگی فرد شود و نیاز به بستری شدن و یا استراحت در منزل داشته باشد.
شاخص های مهم موجود در افسردگی:
جهت تشخیص یک دوره افسردگی ماژور، شما باید پنج مورد (یا بیشتر) از علائم زیر را در طی یک دوره دو هفته ای داشته باشد. حداقل یکی از علائم این دوره می تواند از دست دادن علاقه و حس لذت بردن باشد. سایر این علائم عبارتند از:
- احساس افسردگی روزانه در کل ساعات شبانه روز : مانند احساس غم، حس پوچی، تمایل به گریه کردن (در کودکان و نوجوانان، این حالت افسردگی ثابت باقی می ماند)
- کاهش علاقه و حس لذت بردن از فعالیت های روزانه
- کاهش وزن قابل توجه خارج از دوران رژیم کاهش وزن، افزایش وزن، کاهش یا افزایش اشتهای روزانه (افزایش وزن در کودکان می تواند نشانه ای از افسردگی باشد)
- بی خوابی و یا افزایش تمایل به خواب روزانه
- مشاهده رفتار کند و یا بی قراری توسط دیگران
- کمبود انرژی و احساس خستگی در طول روز
- احساس گناه و حقارت
- کاهش توانایی در تفکر، تمرکز و یا تصمیم گیری
- افکار مکرر خودکشی یا اقدام به خودکشی
علائم افسردگی می بایست در حدی شدید باشد که منجر به ایجاد اختلال در فعالیت های روزانه شده و فرد در محل کار، مدرسه و در برقراری روابط با دیگران دچار مشکل شود. همچنین نشانه های این بیماری نیز تحت تاثیر اثرات مستقیم عوامل دیگری مانند مصرف الکل، استفاده از مواد مخدر ، مصرف دارو و شرایط پزشکی مانند پرکاری تیروئید نیز می باشد.
شاخص های موجود در ترکیب همزمان دو دوره مانیا و افسردگی:
علائم و نشانه های بروز همزمان مانیا و افسردگی حداقل در طول یک دوره یک هفته ای نمایان می شود.
چنانچه تغییرات رفتاری در فرد شدید باشد و مشکلات قابل توجهی در محل کار، مدرسه، فعالیت های اجتماعی و یا برقراری ارتباط ایجاد کند جهت جلوگیری از وارد آمدن آسیب های جدی تر به خود و یا دیگران نیاز به بستری شدن در بیمارستان وجود دارد.
تشخیص این بیماری در کودکان:
در تشخیص بیماری اختلال دو قطبی در کودکان، نوجوانان و بزرگسالان شاخصی مشابه و یکسان مورد استفاده قرار می گیرد، اما علائم این بیماری در کودکان و نوجوانان اغلب از الگوهای متفاوتی نسبت به بزرگسالان برخوردار است. چنانچه زمانیکه بزرگسالان دوره های متمایز از مانیا و افسردگی را سپری می کنند، کودکان و نوجوانان دچار تغییرات سریع و نامنظم در رفتار، خلق و خو و سطح انرژی می شوند.
اغلب گفتن این که این موارد شامل فراز و نشیب های معمول زندگی هستند بسیار دشوار است، همواره نتایج حاصل از استرس ، ضربه روحی و یا مشکلات روانی از نشانه های بیماری اختلال دوقطبی بسیار متفاوت و دردناک بوده است. چیزی که این امر را دشوار تر می کند اینست که اغلب کودکانی که دچار اختلال دوقطبی هستند به سایر مشکلات روانی مانند بیش فعالی و یا مشکلات رفتاری نیز مبتلا هستند.
از آنجائیکه اختلال دو قطبی اغلب در کودکان خردسال رخ می دهد، تشخیص آن در کودکان با سنین قبل از مدرسه یا جوانتر بسیار دشوارتر است. معیارهای فعلی برای تشخیص این بیماری در کودکان تا به امروز بطور قطع ثابت نشده است و طیف گسترده ای از عوامل دیگر بغیر از اختلال دو قطبی نیز می تواند منجر به مشکلات رفتاری فراوانی در این سن و سال گردد.
روش های درمانی:
بیماری اختلال دو قطبی نیاز به درمان مادام العمر دارد، حتی در طول دوره های زمانی که شما احساس بهتری دارید. درمان این بیماری معمولاً توسط یک روانپزشک ماهر هدایت می شود. تیم درمانی می تواند شامل روانشناسان، مددکاران اجتماعی و پرستاران روانی باشد. درمان اولیه برای اختلال دو قطبی شامل دارو درمانی، مشاوره (روان درمانی) فرد، گروه یا خانواده، آموزش و تشکیل گروه های حمایتی می باشد:
- بستری شدن در بیمارستان: چنانچه در طول دوره درمانی رفتار خطرناکی از شما سر بزند، پزشک ممکن است بستری شدن در بیمارستان را توصیه کند. زیرا ممکن است احساس خودکشی به شما دست دهد و یا حالات روانی داشته باشید.
- درمان اولیه: در اغلب موارد، شما نیاز به شروع مصرف دارو جهت ایجاد تعادل در خلق و خوی و رفتار خود دارید. از آنجائیکه علائم بیماری شما تحت کنترل هستند، می توانید با کمک پزشک خود راهی برای هدایت صحیح بیماری به صورت بلند مدت بیابید. درمان پیوسته: ثابت نگه داشتن درمان این بیماری همواره جهت مدیریت اختلال دوقطبی در دراز مدت مورد استفاده قرار می گیرد. افرادی که این مرحله را طی نمی کنند در معرض خطر بالایی از عود علائم و نشانه های بیماری هستند و ممکن است تغییرات اندکی در خلق و خوی این افراد صورت گیرد و آنها را مجدد به سمت دوران افسردگی و مانیا سوق دهد.
- درمان و ترک استفاده از مواد مخدر: چنانچه دچار سوء مصرف مواد مخدر و الکل هستید. می بایست هر چه سریعتر تحت درمان قرار بگیرید زیرا مدیریت و درمان بیماری اختلال دوقطبی را بشدت دچار اختلال می کند.
روان درمانی
روان درمانی یکی دیگر از روش های مهم درمان اختلال دو قطبی است. روان درمانی شامل انواع مختلفی است. این روش ها عبارتند از:
- درمان شناختی رفتاری: این روش یکی از شایعترین نوع درمان فردی برای اختلال دوقطبی است. این روش مبنی بر تمرکز بروی رفتارهای منفی و جایگزینی آنها را با رفتارهای سالم و مثبت است و می تواند به شناسایی کامل نوع بیماری اختلال دو قطبی که دچار آن هستید کمک نموده و همچنین استراتژی های موثر برای مدیریت استرس و مقابله با شرایط روانی ناراحت کننده ناشی از آن را به شما آموزش می دهد.
- درمان از طریق خانواده: این روش نیز شامل تشکیل جلسات مشاوره با روانشناس بهمراه اعضای خانواده است و به شناسایی و کاهش استرس در خانواده کمک کند. این روش می تواند به برقراری ارتباط بهتر توسط خانواده کمک کرده و در حل مشکلات نقش موثری را ایفا می کند.
- گروه درمانی: در گروه درمانی می توانید با بیمارانی که وضعیت مشابه شما را دارند ارتباط برقرار کرده و توانایی برقراری ارتباطات اجتماعی را در شما افزایش می دهد.
سایر گزینه های درمانی
- تحریک مغناطیسی: این درمان از طریق انتقال یک پالس سریع از میدان مغناطیسی به سر صورت می گیرد. روشن نیست که این روش دقیقاً چگونه کمک می کند، اما به نظر می رسد در درمان دوره های شدید افسردگی موثر بوده است. با این حال، این روش درمانی برای تمامی بیماران مبتلا به اختلال دو قطبی بکار نمی رود و تحقیقات بیشتری در این مورد نیاز است. جدی ترین عارضه جانبی بالقوه این روش تشنج است.
- درمان با الکتروشوک (ECT): الکتروشوک می تواند برای افرادی که حملات افسردگی شدید دارند و یا دچار افکار خودکشی هستند و یا افرادی که بهبودی در علائم بیماریشان دیده نمی شود موثر است. در این روش جریان الکتریکی از طریق مغز به بدن شما منتقل می شود. این تصور وجود دارد که شوک الکتریکی باعث تغییرات شیمیایی در مغز می گردد و می تواند در بهبود خلق و خوی و رفتار افراد موثر باشد. چنانچه دچار جنون یا افسردگی شدید هستید الکتروشوک می تواند گزینه درمانی مناسبی باشد. از جمله عوارضی که این روش درمانی دارد اینست که ممکن است باعث از دست دادن موقت حافظه شود.