لیپوساکشن

Liposuction



لیپوساکشن یک عمل جراحی است که با تکنیک مکش، چربی را از قسمت های خاص بدن مثل شکم، باسن، پهلوها، ران، بازوها و گردن خارج می نماید. همچنین لیپوساکشن به این نواحی فرم نیز می دهد. این روش به نام های دیگری همچون لیپوپلاستی و فرم دهنده به بدن نیز خوانده می شود.

لیپوساکشن عمدتاً به عنوان بهترین راه برای کاهش وزن شناخته نمی شود. اگر شما اضافه وزن دارید و مایلید که وزن خود را کاهش دهید، بهترین راه پیشنهادی به جای لیپوساکشن،  رژیم گرفتن و ورزش کردن یا اعمال جراحی اعم از بای پس معده می باشد. تنها درصورتی لیپوساکشن برای شما مناسب است که بطور کلی وزن متناسبی داشته باشید و فقط در بعضی نقاط از بدن تان تجمع چربی دیده شود.
 

لیپوساکشن برای خارج کردن چربی قسمت هایی از بدن استفاده می شود که با رژیم و ورزش کردن از بین نرفته اند، مثل:

  •  شکم
  •  بازوها
  • باسن
  • ساق و مچ پا
  • پهلو ها و ران
  • گردن
  • به علاوه، لیپوساکشن گاهی برای کوچک کردن سینه نیز استفاده می شود.

 

وقتی که شما چاق می شوید، اندازه و حجم سلول های چربی افزایش می یابد. در عوض، لیپوساکشن تعداد سلول های چربی در یک ناحیه مشخص را کم می کند. مقدار چربی که برداشته می شود به شکل کلی آن ناحیه و حجم چربی بستگی دارد. معمولاً نتیجه ی این تغییرات دائمی هستند و تا زمانی که وزن تان ثابت باشد، باقی می مانند.

بعد از لیپوساکشن، پوست، خود را با محدوده و محیط جدید ناحیه جراحی شده، تطابق می دهد. اگر پوست خوبی با قابلیت ارتجاعی بالایی داشته باشید، بعد از جراحی نیز پوست تان صاف و نرم خواهد ماند. اما اگر پوست تان ضخیم باشد و قابلیت ارتجاعی ضعیفی نیز داشته باشد، در آن ناحیه پوست تان به شکل شل و آویزان در خواهد آمد. لیپوساکشن فرورفتگی های سلولیت و دیگر بی قاعدگی های سطحی پوست را برطرف نمی کند. همچنین، لیپوساکشن خطوط ناشی از کشیدگی پوست را بهبود نمی بخشد.

اگر می خواهید که لیپوساکشن انجام دهید، باید در شرایط خوبی از سلامتی بدون عوامل مخدوش کننده عمل جراحی (مثل فشارخون پایین، بیماری قلبی عروقی، دیابت و یا ضعف سیستم ایمنی) قرار داشته باشید.
 

 

 

 


بیماری های مرتبط

مانند دیگر اعمال جراحی بزرگ، لیپوساکشن نیز خطرهایی به همراه دارد، مثل خونریزی و واکنش به بیهوشی. عوارض احتمالی مربوط به لیپوساکشن شامل موارد زیر می شوند:

 

  • بدشکلی های سطحی پوست: پوست تان ممکن است به دلیل خارج کردن نادرست چربی، قابلیت ارتجاعی پایین پوست و یا ترمیم نامعمول، دچار پستی بلندی های فراوانی بشود. این تغییرات ممکن است دائمی باشند. استفاده از یک لوله نازکی به نام کانولا طی لیپوساکشن، ممکن است به پوست تان بصورت دائمی ظاهری خال خالی بدهد.

 

  •  تجمع مایع: کیسه هایی از مایعات ممکن است بصورت موقتی در زیر پوست تشکیل شود که در بعضی مواقع نیاز شود توسط یک سوزن تخلیه شوند.

 

  •  بی حسی: ممکن است که بطور دائمی یا موقتی احساس بی حسی در ناحیه جراحی شده، داشته باشید. تحریک موقتی اعصاب نیز در این شرایط محتمل است.

 

  • عفونت: عفونت های پوستی نادر نیز ممکن هستند. یک عفونت شدید پوستی می تواند تهدید کننده زندگی باشد.

 

  •  سوراخ داخلی: به ندرت، اگر کانولا بصورت خیلی عمیق در بدن نفوذ گردد، ممکن است یکی از ارگان های داخلی را سوراخ کند. که این شرایط به جراحی ترمیمی اورژانسی نیاز دارد.

 

  •  آمبولی چربی: تکه هایی از چربی سست شده، ممکن است شکسته شوند و در عروق خونی به دام بیفتند و درون شش ها تجمع کنند و یا به سمت مغز بروند. آمبولی چربی یکی از شرایط اورژانسی پزشکی به شمار می رود.

 

  • مشکلات کلیوی و قلبی: تغییر در سطح مایعات به دنبال تزریق یا خارج کردن مایعات، ممکن است بطور جدی مشکلات عمده ای برای کلیه و قلب ایجاد کند.

 

اگر پزشک سطح بزرگی از بدن تان را جراحی کند یا عمل های دیگری را نیز طی این جراحی انجام دهد، احتمال وقوع این عوارض ممکن است افزایش یابد.
 


قبل از عمل احتمال دارد، جراح خطوط یا دایره هایی را در محل مورد نظر ترسیم کند. همچنین عکس هایی نیز ممکن است گرفته شود تا قبل و بعد از عمل قابل مقایسه باشد. چگونگی انجام عمل لیپوساکشن، بستگی به تکنیک خاصی دارد که مورد استفاده قرار می گیرد:

 

  • لیپوساکشن با تکنیک متورم کردن: این تکنیک رایج ترین روش لیپوساکشن می باشد. جراح یک مایع استریل ، مخلوطی از آب و نمک که به خروج چربی کمک می کند، ماده بیهوشی (لیدوکائین) برای کم کردن درد و یک دارو (اپی نفرین) برای منقبض کردن عروق خونی- را به ناحیه ای که قرار است جراحی شود، تزریق می کند. سپس برش های کوچکی روی پوست تان ایجاد کرده و لوله نازکی به نام کانولا را به زیر پوست تان وارد می کند. کانولا به یک محفظه ی تهی متصل است که چربی و مایعات را از بدن تان مکش می کند. مایعات از دست رفته بدن تان ممکن است از طریق وریدی جبران شود.

 

  • لیپوساکشن به کمک سونوگرافی (UAL): این نوع از لیپوساکشن گاهی اوقات بصورت ترکیبی با لیپوساکشن با تکنیک متورم کردن، مورد استفاد قرار می گیرد. طی UAL، جراح یک میله فلزی را که انرژی فراصوت منتشر می کند، به زیر پوست وارد می کند. این تکنیک باعث پارگی دیواره سلول چربی شده و چربی را برای خروج آسان تر به شکل روان درمی آورد.

 

  •  لیپوساکشن تقویت شده: این نوع لیپوساکشن از یک کانولا که به سرعت در مسیر عقب و جلو حرکت میکند، بهره می برد. این لرزش به جراح این امکان را می دهد که راحت تر چربی ها را خارج کند. این روش ممکن است گاهی وقت ها درد و ورم کمتری را سبب شود و جراح را قادر می سازد تا با دقت بیشتری چربی را خارج کند، مخصوصاً از نواحی کوچکی مثل بازوها، ساق و مچ پا.

 

در حین عمل
بعضی از جراحی های لیپوساکشن به بیهوشی موضعی احتیاج دارند. درحالی که برخی دیگر، با بیهوشی کامل، شرایطی که بدن بطور موقت در سطح اندک هوشیاری به سر می برد، انجام می گیرند. ممکن است برای حفظ آرامش تان، آرامبخش نیز تزریق شود. تیم جراحی ضربان قلب، فشار خون و سطح اکسیژن خون تان را حین عمل کنترل می کند. اگر احساس درد کردید،  جراح تان را مطلع کنید. ممکن است داروهایتان نیاز به تنظیم و تعدیل داشته باشند.

بسته به مقدار چربی که قرار است خارج شود، جراحی ممکن است چندین ساعت طول بکشد. اگر بیهوشی عمومی گرفته باشید، در اتاق ریکاوری به هوش خواهید آمد. شما بطور حتم حداقل چندین ساعت در بیمارستان یا کلینیک خواهید ماند تا کادر پزشکی از بهبود شما اطمینان حاصل کنند. اگر در بیمارستان باشید، ممکن است نیاز پیدا کنید یک شب بستری شوید تا از نظر کم آبی یا شوک ناشی از کم آبی تحت کنترل باشید.

 

بعد از عمل
درد، تورم و کبودی بعد از عمل محتمل است. ممکن است به چندین روز مرخصی قبل از بازگشت به کار و چندین هفته استراحت قبل از انجام دوباره فعالیت های معمول مثل ورزش، نیاز پیدا کنید. جراح ممکن است داروهایی برای کمک به کنترل درد و آنتی بیوتیک هایی برای کاهش ریسک عفونت تجویز کند. همچنین ممکن است در جهت کاهش تورم، برای چندین هفته نیاز باشد که لباس های تنگ بپوشید. در این مدت، ممکن است برخی چربی های بازمانده، ایجاد ناهمواری های سطحی کنند.
 


قبل از عمل، درباره ی نتایجی که می توانید انتظار داشته باشید با جراح تان صحبت کنید. تاریخچه پزشکی تان را مرور کنید، هرگونه شرایط سلامتی که دارید را لیست کنید و به جراح تان در مورد هرگونه دارو، مکمل یا داروی گیاهی که می خورید اطلاع دهید.

اگر قرار است طی لیپوساکشن مقدار چربی کمی را از بدن خارج کنید، ممکن است جراح تان این کار را در مطب خود انجام دهد. ولی اگر نیاز است که مقدار زیادی چربی از بدن تان خارج شود- یا اعمال دیگری نیز همزمان انجام بگیرد- جراحی در بیمارستان بعد از یک شب بستری شدن صورت می گیرد. در این شرایط شما به یک فردی نیاز دارید تا بعد از عمل،  شما را تا منزل برساند.
 


بعد از لیپوساکشن، ورم ها طی حدوداً چهار هفته از بین می روند. در این مدت، محل جراحی باید از ضخامت کمتری برخوردار باشد. بعد از چندین ماه، این محل ظاهری لاغرتر و نحیف تر به خود می گیرد.

نتایج لیپوساکشن تا زمانی که وزن تان ثابت بماند، پایدار هستند. اگر بعد از لیپوساکشن افزایش وزن داشته باشید، نحوه توزیع چربی تان ممکن است فرق کند و متفاوت باشد. به عنوان مثال، ممکن است چربی، دور شکم تان تجمع پیدا کند بدون درنظر گرفتن اینکه کدام قسمت از بدن تان مورد جراحی قرار گرفته بود.