هرچند هیچ ماده غذایی نمی تواند به طور کامل از بروز سرطان سینه جلوگیری کند اما برخی مواد غذایی با تقویت سیستم ایمنی بدن می توانند خطر بروز این سرطان را کاهش دهند.
چاقی و سرطان سینه:
حفظ وزن در محدود مناسب به کاهش خطر بروز سرطان سینه کمک می کند. در زنانی که به اضافه وزن مبتلا هستند نسبت به زنان با وزن طبیعی احتمال ابتلا به سرطان سینه بعد از دوران یائسگی بیشتر است. همچنین زنانی که بعد از تشخیص سرطان سینه افزایش وزن داشته اند احتمال عود سرطان در آن ها بیشتر می شود. پیروی از یک رژیم غذایی سالم و فعالیت بدنی منظم در حفظ وزن مناسب راهگشا است.
چربی رژیم غذایی و سرطان سینه:
پیروی از رژیم غذایی کم چرب نه تنها به کاهش وزن کمک می کند بلکه احتمال عود مجدد بیماری را کاهش می دهد. به طوریکه دریافت زیاد چربی به خصوص چربی های اشباع می تواند خطر بروز سرطان سینه را تا 2 برابر افزایش دهد. از سوی دیگر، یک بررسی نشان داده است که کاهش چربی دریافتی به 25 درصد کل کالری دریافتی روزانه، به ویژه در زنان با سابقه ابتلا به سرطان سینه گیرنده استروژن منفی، احتمال عود سرطان را کاهش می دهد.
فیبر و سرطان سینه:
مصرف مقادیر زیاد میوه ها و سبزیجات از بروز و عود مجدد بیماری پیشگیری می کند. این اثر حافظتی می تواند به علت وجود فیبر و آنتی اکسیدان ها (مانند سلنیوم و ویتامین های A، C و E) در انواع میوه ها و سبزیجات باشد. آنتی اکسیدان ها مولکول هایی هستند که از فرآیند شیمیایی اکسیداسیون جلوگیری می کنند. اکسیداسیون هنگامی رخ می دهد که مولکول های اکسیژن به سایر ترکیبات متصل می شوند. اکسیداسیون می تواند از طریق آسیب ژن ها منجر به بروز سرطان شود.
همچنین بررسی ها نشان داده فیبر موجود در سبوس گندم احتمالاً از طریق کاهش میزان استروژن خون در زنان سنین قبل از یائسگی خطر بروز سرطان سینه را کاهش می دهد. با این حال، مکانیسم کاهش استروژن تاکنون به خوبی مشخص نشده است.
توصیه های لازم جهت کاهش خطر بروز سرطان سینه:
در حال حاضر هیچ شواهد کافی مبنی بر نقش ماده غذایی خاص یا مکمل های غذایی در کاهش بروز سرطان سینه و کاهش عود مجدد این بیماری وجود ندارد. تحقیقات نشان داده که پیروی از یک رژیم غذایی متنوع حاوی انواع میوه ها، سبزیجات و غلات کامل تمام مواد مغذی مورد نیاز بدن را تامین خواهد کرد. با این حال، اگر تمایل به مصرف مکمل های غذایی دارید لازم است با متخصص تغذیه در این باره مشورت نمایید.
به طور کلی توصیه های لازم جهت پیشگیری از ابتلا به سرطان سینه عبارتند:
• وزن خود را در محدوده مناسب نسبت به قد و استخوان بندی خود حفظ کنید.
• میوه ها و سبزیجات را به میزان کافی مصرف کنید (بیش از 5 لیوان در روز).
• مصرف چربی های اشباع را به کمتر از 10 درصد کل کالری دریافتی روزانه و مصرف کل چربی دریافتی را به حدود 30 گرم در روز کاهش دهید. چربی ها شامل روغن ها، کره و مارگارین و نیز چربی انواع گوشت ها و آجیل و چربی پنهان در شکلات، بیسکوئیت، کیک و ... می شود. مواد غذایی سرشار از چربی های اشباع عبارتند از: گوشت های پرچرب، سوسیس و کالباس، کره، لبنیات پرچرب، دسرها، خامه، بیسکوئیت، کیک و شیرینی ها.
• مواد غذایی حاوی اسیدهای چرب امگا -3 مانند ماهی، گردو و دانه بزرک استفاده کنید.
• از مصرف چربی های ترانس، گوشت های فرآوری شده و غذاهای دودی اجتناب کنید.
• توصیه می شود بزرگسالان حداقل 150 دقیقه فعالیت بدنی با شدت متوسط یا 75 دقیقه فعالیت بدنی شدید در طول هفته داشته باشند.