در دهه گذشته چشم پزشکان مکمل های غذایی را به منظور پیشگیری یا آهسته کردن روند پیشرفت دژنراسیون ماکولا وابسته به سن (AMD) تجویز کرده اند. در حال حاضر استفاده از مکمل ها برای سلامت چشم شایع تر است. اما آیا این امر سبب افزایش حفاظت از چشم می شود؟
در یک مطالعه گزارش موردی (Case Report) دریافت مکمل بیشتر از نیاز بدن بررسی شده است. بیمار شخصی بدون سابقه ابتلا به AMD یا مشکلات بینایی بود که به کلینیک به علت رسوب کریستال در منطقه ماکولای (لکه زرد) هر دو چشم مراجعه کرده بود. با نظارت پزشک در 8 سال گذشته در کنار مصرف رژیم غذایی غنی از لوتئین (شامل بروکلی، کلم پیچ، اسفناج و ...) روزانه مکمل حاوی 20 میلی گرم لوتئین دریافت می کرد. بنابراین بیمار بیش از دو برابر مقادیر توصیه شده برای بیماران AMD (mg 10 در روز) لوتئین دریافت می کرد.
در گذشته نتایج مطالعه ای نشان داده که در بیماران در معرض خطر کاهش بینایی ناشی از AMD که مکمل حاوی mg10 لوتئین و mg2 zeaxanthin دریافت می کنند خطر پیشرفت AMD کمتر است. لوتئین و zeaxanthin کاروتنوئید و دارای خاصیت آنتی اکسیدانی هستند که آسیب القا شده توسط نور را در چشم خنثی می سازند. انسان قادر به ساخت کاروتنوئیدها نیست و از طریق مصرف غذاهای گیاهی یا مکمل قادر به تامین نیاز خود است.
در بیمار فوق میزان کاروتنوئیدها در سرم، پوست و شبکیه حداقل 2 برابر بیشتر از بیماری بود که مکمل دریافت نکرده بود. بیمار مصرف مکمل را قطع کرد اما به مصرف رژیم غذایی غنی از لوتئین ادامه داد. درنتیجه بعد از 7 ماه کریستال های موجود در چشم راست ناپدید شدند.
توصیه می شود افراد از رژیم غذایی غنی از میوه ها و سبزیجات رنگی استفاده کنند و در صورت تشخیص علائم AMD تحت نظر پزشک مکمل دریافت کنند.
منبع:
Crystalline Maculopathy Associated With High-Dose Lutein Supplementation. JAMA Ophthalmology, 2016.