محققین دانشگاه Kentucky در یک مطالعه جدید نشان دادند که مقادیر کم ویتامین D رژیم غذایی می تواند موجب آسیب مغزی شود. این مدرک جدید نشان می دهد؛ ویتامین D علاوه بر نقش مهمی که در سلامت استخوان ها دارد، در اندام ها و بافت هایی نظیر مغز نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار است. نتایج این مطالعه در Free Radical Biology and Medicine به چاپ رسید و نشان داد؛ موش ها میانسالی که در آن ها یک رژیم غذایی حاوی مقادیر کم ویتامین D اِعمال شد، پس از چند ماه در معرض آسیب مغزی ناشی رادیکال های آزاد قرار گرفتند و بسیاری از پروتئین های مغزی نیز در آن ها دچار آسیب شد. علاوه بر این، کاهش چشمگیری در عملکرد شناختی، یادگیری و حافظه موش های گروه رژیم غذایی حاوی مقادیر کم ویتامین D گزارش شد. به بیان نویسنده مسئول این مقاله؛ " کمبود ویتامین D در میان افراد سالمند رایج است، هدف از مطالعه ما ارزیابی اثر کمبود ویتامین D بر آسیب اکسیداتیو مغزی در سن میانسالی تا سالمندی بود. مقادیر کافی ویتامین D سرمی برای محافظت در مقابل آسیب رادیکال های آزاد بر مغز و پیامدهای مخرب بعدی آن ها ضروری است." مطالعات پیشین نشان دادند که کمبود ویتامین D با بروز بیماری آلزایمر و هم چنین برخی سرطان ها و بیماری قلبی همبستگی دارد. محققین پیشنهاد کردند؛ سالمندان در مورد ارزیابی مقادیر ویتامین D سرمی خود با پزشک مشورت کنند و در صورت نیاز در کنار رژیم غذایی متعادل و متنوع، یک مکمل ویتامین D نیز دریافت کنند و روزی 15-10 دقیقه نیز در معرض آفتاب قرار گیرند.
منبع:
Jeriel T.R. Keeney, et al. Dietary vitamin D deficiency in rats from middle to old age leads to elevated tyrosine nitration and proteomics changes in levels of key proteins in brain: Implications for low vitamin D-dependent age-related cognitive decline. Free Radical Biology and Medicine, 2013