نقش رژیم غذایی در کودکان بیش فعال (ADHD)
دکتر حمید رضا فرشچی

نقش رژیم غذایی در کودکان بیش فعال (ADHD)

3 دی 1393

آیا رژیم غذایی می تواند بر علایم ADHD  کودکان مؤثر باشد؟ درست است، نقش رژیم غذایی در بهبود و حتی تشدید علایم ADHD انکار ناپذیر و دو سویه است. غذاهای مفید کمک می کنند تا مغز بهتر کار کند و علایم و نشانه های ADHD از قبیل ناآرامی و عدم تمرکز را بهبود می بخشند. در مقابل، غذاهای ناسالم می توانند موجب پررنگ شدن و تشدید علایم در این زمینه شوند. بنابراین، حذف آن ها از رژیم غذایی مورد توجه قرار دارد. علاوه بر این، مکمل های ویتامینی و مواد معدنی به دلیل تعدیل کمبود های احتمالی رژیم غذایی و در نتیجه بهبود علایم، می توانند در این زمینه مهم باشند. نکته قابل توجه این است که برخی از مواد غذایی مشابه آلرژی های غذایی می توانند به طور منحصر به فرد موجب تشدید علایم بیش فعالی در کودکان شوند.
به بیان کلی، هر نوع غذایی که برای مغز مفید باشد می تواند علایم ADHD را بهبود بخشد. در ادامه برخی از این غذاها را مرور خواهیم کرد.
•    غذاهای غنی از پروتئین، شامل انواع لوبیا، پنیز، تخم مرغ، گوشت و مغزها. بنابراین، اگر کودک شما بیش فعال است، یک صبحانه پروتئینی و هم چنین میان وعده پروتئین دار می تواند تمرکز و علایم کلی بیش فعالی را در وی بهبود بخشد. تخم مرغ علاوه بر این که حاوی پروتئین با ارزش بیولوژیکی بالا است، حاوی مواد مغذی از قبیل کولین، اسیدهای چرب اُمگا3، عنصر روی و لوتئین نیز می باشد.
•    کربوهیدرات های تصفیه شده را کمتر کنید، از این دسته می توان به انواع آبنبات، عسل، شکر و محصولات تهیه شده با آرد سفید اشاره کرد، هم چنین در برنج سفید و سیب زمینی نیز محتاط باشید.
•    کربوهیدرات های پیچیده مفیدترند، از قبیل سبزیجات و برخی از میوه ها ( شامل پرتقال، نارنگی، گلابی، گریپ فروت، سیب و کیوی). اگر کودک شما بیش فعال است، با خوردن کربوهیدرات های پیچیده در هنگام شب خواب بهتری را تجربه خواهد کرد. سبزیجاتی از قبیل اسفناج و کلم حاوی فولات فراوان و ویتامین ها هستند، که می توانند بخشی از رژیم غذایی کودکان را شامل شوند. کلم حاوی سولفورافان است که برای رشد سلول های مغزی اهمیت دارد. به طور ویژه، کلم قرمز حاوی مقادیر کمی قند، فیبر بالا و غنی از فولات و ویتامین 6B است که به تنظیم خلق و خو، حافظه و تمرکز کمک می کند. علاوه بر این، کلم قرمز حاوی مواد مغذی ضد التهابی؛ به نام آنتوسیانین ها نیز هستند.
•    به اسیدهای چرب اُمگا3 توجه کنید، این قبیل اسیدهای چرب که در انواع ماهی های چرب از قبیل سالمون، ساردین و مارکل و نیز تخم کتان یافت می شوند، می تواند موجب بهبود علایم ADHD در کودکان گردد. به علاوه، ماهی ها منبع خوبی برای ویتامین D نیز هستند که در کنار اسیدهای چرب اُمگا3 به بهبود حافظه و عملکرد شناختی مغز کمک می کنند. هر چه مقادیر دریافت اُمگا3 در کودکان بیشتر باشد، قدرت تمرکز در آن ها بیشتر می شود.
•    گوشت بدون چربی گزینه بهتری است، چربی های حیوانی محل ذخیره آنتی بیوتیک ها و آفت کش ها هستند. افزایش بار سموم در بدن برای سلول های مغزی مضر است. بنابراین، گوشت بدون چربی برای تمرکز و رفتار بهتر در کودکان مناسب تر است.
•    غلات سبوس دار را فراموش نکنید، فیبر موجود در غلات سبوس دار به پاک سازی عروق مغز و قلب کمک می کند. سعی کنید  نان های سبوس دار در رژیم غذایی کودکان بگنجانید.
•    دارچین و زرچوبه نیز مفیدند، این دو ادویه به رشد سلول های مغزی کمک می کنند و در حفاظت از آن ها نقش دارند. فراموش نکنید که هر ماده غذایی که برای مغز مفید است می تواند علایم بیش فعالی را بهبود بخشد.
•    سیب به عنوان یک میان وعده، این میوه به دلیل داشتن کوئرستین برای سلول های مغزی مفید است،  این آنتی اکسیدان به بهبود عملکرد شناختی کمک می کند و از کاهش حافظه محافظت می کند.
•    به رنگ های خوراکی و شیرین کننده های مصنوعی بیشتر توجه کنید، این مواد می توانند موجب بیش فعالی کودکان شوند. رنگ های مصنوعی به ویژه قرمز و زرد، افزودنی های غذایی از قبیل آسپارتام، منو سدیم گلوتامات و نیتریت ها در تشدید علایم بیش فعالی کودکان بسیار اثر دارند.
 

تعداد بازدید: 2748
کلمات کلیدی: رژیم غذایی  کودکان ADHD 

نظرات کاربران

ارسال نظر

Captcha