زمانی که بچه ها از مدرسه می آیند، مستقیما" به آشپزخانه رفته و دنبال چیزی برای خوردن می گردند. این صحنه ای است که هر روز در خانه با آن مواجه هستیم. شما چگونه می توانید مطمئن باشید کودکتان مواد مغذی لازم را دریافت می کند درحالیکه تمایلی به خوردن شام ندارد؟ شما میتوانید با انجام اقداماتی کودک خود را به داشتن میان وعده خوب بعد از مدرسه راهنمایی کنید تا احساس رضایت کنند و به خوردن شام مغذی تمایل داشته باشند.
خود را جای کودکتان قرار دهید و جدولی مربوط به آنچه آنها بطور نرمال در هفته می خورند، رسم نمایید. برخی کودکان کوچکتر ممکن است میان وعده صبح داشته باشند، اما اغلب کودکان سنین مدرسه میان وعده صبح ندارند. بنابراین طبیعی است که آنها در ساعات بعد از مدرسه بسیار گرسنه باشند و تمایل به مصرف تنقلات ناسالم پیدا کرده و دور از چشمان شما از بیرون از منزل تهیه کنند.
به این پرسش ها پاسخ دهید: چه زمانی ناهار می خورند؟ چه چیزی و به چه میزان در ناهار می خورند؟ آیا همیشه از ناهار فرار می کنند؟ آیا بعد از مدرسه، میان وعده دارند؟ این سوالات به شما کمک می کنند تا بفهمید وقتی بچه ها به خانه برمی گردند، چقدر گرسنه هستند. همچنین می توانید درباره زمان هایی که بطور نرمال شام صرف می کنید، فکر کنید. کودکی که ساعت 4 در خانه گرسنه می شود و میان وعده بزرگی می خورد، احتمالا" برای شام در ساعت 7 گرسنه نخواهد بود. درباره جدول بچه ها و تطابق برنامه غذایی خانواده با آن تفکر کنید.
سعی کنید در میان وعده به هیچ عنوان نوشابه و آب میوه های شیرین شده به کودکتان ارائه ندهید. در عوض میتوانید به آنها آب و یا شیر کم چرب بدهید.
|
لیستی از میان وعده های سالم را تهیه نمایید.
درباره هریک از میان وعده هایی که فرزندانتان دوست دارند داشته باشند صحبت کنید. لیستی از مواد غذایی سالم را به کودکتان ارائه دهید و مطمئن باشید شامل انواع متنوعی از سبزیجات و میوه های تازه است. هرچند که یک برش کیک یا چیپس سیب زمینی جزء غذاهای ممنوع نیستند، اما چنین غذاهایی با میزان مواد مغذی کم نباید بطور روزانه در منوی بعد از مدرسه قرار گیرند.
اگر برایتان امکان دارد، کودکتان را با خود به سوپرمارکتها ببرید. آنها را در انتخاب مواد غذایی مشارکت دهید و محصولات را با هم مقایسه کنید، اما تسلیم بدون چون و چرای خواسته آنان نباشید. به مقادیر پروتئین، فیبر، کلسیم و دیگر مواد مغذی مهم در مواد غذایی توجه داشته باشید و با کودک خود درباره آنها صحبت کنید. با کودکتان میان وعده های کم چرب، کم نمک و کم قند را انتخاب کنید. در این روند، کودکان انتخاب های سالم غذایی را یاد خواهند گرفت.
میان وعده های سالم را به انتخابی آسان تبدیل کنید
از کودکان خود (حتی نوجوانان) انتظار نداشته باشید تمایلات غذایی خود را رها کنند و گیاه خوار شوند. کودک شما بیشتر تمایل به خوردن غذاهای آماده دارند، بنابراین از این موضوع استفاده نمایید. میان وعده های سالم را در دسترس قرار دهید مثلا" در ظرف غذا و کیف آنها بگذارید و در خانه در مکانی قابل دیدن و آماده خوردن قرار دهید.
کودکان از کمک کردن به شما برای درست کردن میان وعده هایی با اشکال زیبا از میوه ها و تخم مرغ و... لذت می برند ، بنابراین از آنها در تهیه میان وعده ها کمک بخواهید. کودکان بزرگتر از سالاد میوه ها، مینی پیتزا، کراکرهای ( بیسکویت های کم شیرین) با دانه کامل به همراه پنیر و... لذت می برند. کودکان بزرگتر تمایل دارند خود میان وعده درست کنند، بنابراین مواد لازم و دستورهای غذایی ساده را در اختیارشان قرار دهید. اگر خودتان در حال آماده کردن شام هستید، می توانید تهیه سالاد یا سبزیجات کنار غذا را به کودکان بسپارید.
برای شب هایی که شام را دیر وقت میل می کنید، می توانید میان وعده قابل توجه تری مانند نصف ساندویچ را برایشان انتخاب کنید. یک میان وعده خوب باید بیش از آنکه زمان برای تهیه آن صرف شود برای خوردنش زمان گذاشته شود.
چنانچه کودکتان برنامه کلاسی بعد از مدرسه دارد، بررسی کنید چه نوع میان وعده ای دریافت می کند؟ اگر از آنچه می شنوید راضی نیستید، جایگزین هایی که کودکتان می تواند بخورد را پیشنهاد نمایید. مانند میان وعده های با بسته بندی آسان شامل مغزدانه ها، غلات با دانه کامل و کم شیرین، کراکرها و بیسکوئیت های نمکی، میوه های تازه و خشک شده و سبزیجات خرد شده.
بهترین استراتژی برای اجبار کودکان به داشتن میان وعده سالم بعد از مدرسه، قرار دادن غذاهای سالم در دسترس کودکان در آشپزخانه یا یخچال می باشد. کودکان گرسنه همانند بزرگسالان گرسنه، کمترین مقاومت را می کنند و بدنبال غذایی برای سیر کردن خود هستند. لذا اگر انتخاب سالم را در معرض دسترس نداشته باشند به انواع غذاهای ناسالم روی می آورند.
دکتر سیده آمنه مجد