جراحی عروق کرونر معمولاً به 3 تا 6 ساعت بیهوشی عمومی نیاز دارد. به طور متوسط جراح در یک عمل 2 تا 4 شریان کرونر را باز می کند. تعداد جراحی های لازم برای هر فرد به ناحیه و شدت انسداد قلب بستگی دارد.
بیشتر جراحی های عروق کرونر از طریق ایجاد شکافی بزرگ در ناحیه قفسه سینه انجام می گیرد. در این مدت جریان خون به دستگاه قلبی-ریوی (موسوم به پمپ جراحی عروق کرونر) هدایت می شود. جراح در مرکز قفسه سینه و در امتداد جناغ برشی ایجاد می کند. سپس قفسه سینه را باز می کند تا به قلب دسترسی یابد. پس از باز کردن قفسه سینه قلب به صورت موقت متوقف می شود و دستگاه قلبی-ریوی جریان خون را به عهده می گیرد.
جراح بخشی از رگ خونی سالم را که معمولاً از ناحیه قفسه سینه یا ساق پا گرفته می شود را جدا کرده و به ابتدا و انتهای مسیر مسدود شده رگ قلبی پیوند می زند بنابراین جریان خون از ناحیه مسدود به مسیر تازه ایجاد شده هدایت می شود.
روش های دیگری نیز برای انجام این عمل وجود دارد که شامل موارد زیر است:
- روش مستقل از پمپ و یا روش جراحی بدون توقف یافتن قلب: در این روش جراح بر روی قلب در حال ضربان کار می کند. در این روش فقط ناحیه ای از قلب که جراح روی آن کار می کند از طریق به کارگیری وسیله ای خاص ثابت نگه داشته می شود. این روش به دلیل آنکه قلب در حال تکان خوردن است چالش برانگیز است و برای هر کسی اعمال نمی شود.
- جراحی کم تهاجمی: در این روش معمولاً به دلیل استفاده از تصویربرداری ویدیوئی و رباتیک، شکاف کوچک تری در قفسه سینه ایجاد می شود.
مادامی که بیمار در بیهوشی به سر می برد، یک لوله تنفسی که به دستگاه تهویه متصل است در دهانش قرار داده می شود تا تنفس در حین عمل و بلافاصله پس از اتمام آن بر قرار شود.
پس از جراحی
جراحی عروق کرونر یک عمل مهم است. بنابراین انتظار می رود بیمار یک یا دو روز پس از عمل تحت مراقبت های ویژه باشد. در بخش مراقبت های ویژه قلب، فشارخون، تنفس و دیگر علائم حیاتی به طور مرتب پیگیری می شود. معمولاً لوله تنفسی تا چند ساعت پس از انجام عمل در دهان باقی می ماند. بنابراین بیمار قادر به صحبت کردن نخواهد بود و باید از طریق ایما و اشاره و یا یادداشت با دیگران ارتباط برقرار کند. لوله تنفسی به محض اینکه فرد قادر به تنفس طبیعی باشد خارج می شود.
به استثنای مواردی که فرد دچار عوارض پس از عمل شده باشد، بیمار پس از یک هفته از بیمارستان مرخص می شود. هرچند پس از مرخصی نیز انجام اعمال روزمره و حتی راه رفتن برای فرد راحت نیست. در صورتی که بیمار پس از رفتن به منزل هر یک از علائم زیر را داشت باید با پزشک خود تماس حاصل نماید.
علائمی که نشان دهنده عفونت ناحیه جراحی است عبارتند از:
- تب بالای 38 درجه
- ضربان قلب بالا
- بیشتر شدن درد در ناحیه سینه
- قرمزی، خونریزی یا وجود ترشحات دیگر در ناحیه زخم ناحیه سینه
انتظار 6 تا 12 هفته تا بهبودی کامل وجود دارد. در برخی موارد پس از 6 هفته فرد می تواند به کارهای روزمره خود ادامه دهد اما بهتر است پیش از آن با دکتر خود مشورت نماید.