راهبردهای رژیمی در سرطان پانکراس
دکتر حمید رضا فرشچی

راهبردهای رژیمی در سرطان پانکراس

17 بهمن 1394

پانکراس اندامی است که در پشت معده و جلوی نخاع قرار گرفته است. پانکراس شیره‌های گوارشی و هورمون هایی برای تنظیم قند خون ترشح می کند. سلول های اگزوکرین شیره های گوارشی و سلول های اندوکرین پانکراس هورمون ها را ترشح می کنند. سرطانی شدن سلول های پانکراس در سلول های اگزوکرین شایع‌تر است و بیش‌تر این دسته از سلول ها درگیر می شوند. سیگارکشیدن، التهاب مزمن پانکراس، سابقه طولانی داشتن دیابت و نیز پیشینه خانوادگی ابتلا به سرطان پانکراس از دلایل ابتلا به این عارضه می باشد. این نوع سرطان پیش از تشخیص اغلب بدون نشانه و خاموش است. به همین دلیل درمان اکثر موارد ابتلا به سرطان پانرکاس بسیار مشکل است.
عوامل خطر زیادی برای ابتلا به سرطان پانکراس شناسایی شده اند با وجود این در بیشتر موارد افراد مبتلا هیچ عامل خطری ندارند. همانطور که بیان شد، سیگار کشیدن یکی از عوامل خطر ابتلا به نوع سرطان می باشد باوجود این قابل کنترل است. احتمال ابتلا به سرطان پانکراس در افرادی که سیگار می کشند، در مقایسه با افراد غیرسیگاری 2 برابر بیشتراست. خوشبختانه، این برگشت پذیر است و پس از ترک سیگار خطر ابتلا به سرطان پانکراس در حد افراد غیر سیگاری کاهش می یابد. علاوه بر این، نشان داده شده است که چاقی و کم تحرکی نیز پتانسیل زیادی برای بروز سرطان پانکراس دارند و جزو عوامل خطر ابتلا به نوع سرطان در نظر گرفته می شوند. احتمال ابتلا به سرطان پانکراس در افرادی که به طور منظم فعالیت ورزشی می کنند در مقایسه با افراد غیرفعال به نصف کاهش می یابد. سایر عوامل مثل مصرف کافئین و الکل و هم چنین آسپیرین و داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAIDs) و همبستگی آن ها با ابتلا به سرطان پانکراس زیاد مورد حمایت قرار ندارد. بنابراین، توصیه این است که با ورزش کردن، حفظ وزن سالم و عدم استعمال سیگار می توان تا اندازه ای از بروز سرطان پانکراس پیشگیری نمود.
رژیم غذایی پانکراسی
توصیه های غذایی در این زمینه شامل:
-    پیروی از یک رژیم غذایی پرچربی و استفاده از غذاهای دودی و کنسروی به طور معمول با ابتلا به سرطان پانکراس رابطه داشته است ولی اثرات دقیق آن ها بر بروز این نوع سرطان به خوبی روشن نیست.
-    به نظر می رسد که پیروی از یک رژیم غذایی غنی از میوه ها و سبزیجات تازه می تواند تا اندازه ای از بروز سرطان پانکراس پیشگیری کند، با وجود این اثرات این راهبرد در همه افراد ثابت نشده است.
-    با توجه به این که در مطالعات با مدل حیوانی نشان داده شده است که مصرف رژیم غذایی پرچرب و با پروتئین زیاد می توان به بروز سرطان پانکراس منجر شود، می توان این راهبرد را نیز به عنوان یک شیوه درنظر گرفت.
در مجموع، هیچ راهبرد رژیم غذایی ویژه ای در پیشگیری از سرطان پانکراس جز توصیه های عمومی وجود ندارد.  باوجود این، اصلاح سبک زندگی و پیروی از یک رژیم غذایی سالم، متنوع و متعادل و حاوی میوه ها و سبزیجات رنگی و تازه به همراه ورزش کردن می تواند یک توصیه مفید در این زمینه و حداقل برای کنترل اثرات احتمالی رژیم غذایی و کم تحرکی در بروز این بیماری باشد. مسلم است که ظرفیت دفاع ضدسرطانی بدن در پیشگیری از بروز هر نوع سرطان نقش بسزایی دارد، بنابراین توصیه های ضدسرطانی باید در راستای افزایش ظرفیت دفاعی بدن در مقابله با بروز بیماری باشد. سبزیجات به ویژه با رنگ تیره و میوه های قرمز و ارغوانی حاوی عوامل ضدسرطان ( آنتی اکسیدان ها) هستند. علاوه براین، فعالیت ورزشی منظم و با شدت متوسط نیز یک راهبرد مؤثر در افرایش ظرفیت دفاع آنتی اکسیدانی بدن است.
 

پانکراس اندامی است که در پشت معده و جلوی نخاع قرار گرفته است. پانکراس شیره‌های گوارشی و هورمون هایی برای تنظیم قند خون ترشح می کند. سلول های اگزوکرین شیره های گوارشی و سلول های اندوکرین پانکراس هورمون ها را ترشح می کنند. سرطانی شدن سلول های پانکراس در سلول های اگزوکرین شایع‌تر است و بیش‌تر این دسته از سلول ها درگیر می شوند. سیگارکشیدن، التهاب مزمن پانکراس، سابقه طولانی داشتن دیابت و نیز پیشینه خانوادگی ابتلا به سرطان پانکراس از دلایل ابتلا به این عارضه می باشد. این نوع سرطان پیش از تشخیص اغلب بدون نشانه و خاموش است. به همین دلیل درمان اکثر موارد ابتلا به سرطان پانرکاس بسیار مشکل است.

عوامل خطر زیادی برای ابتلا به سرطان پانکراس شناسایی شده اند با وجود این در بیشتر موارد افراد مبتلا هیچ عامل خطری ندارند. همانطور که بیان شد، سیگار کشیدن یکی از عوامل خطر ابتلا به نوع سرطان می باشد باوجود این قابل کنترل است. احتمال ابتلا به سرطان پانکراس در افرادی که سیگار می کشند، در مقایسه با افراد غیرسیگاری 2 برابر بیشتراست. خوشبختانه، این برگشت پذیر است و پس از ترک سیگار خطر ابتلا به سرطان پانکراس در حد افراد غیر سیگاری کاهش می یابد. علاوه بر این، نشان داده شده است که چاقی و کم تحرکی نیز پتانسیل زیادی برای بروز سرطان پانکراس دارند و جزو عوامل خطر ابتلا به نوع سرطان در نظر گرفته می شوند. احتمال ابتلا به سرطان پانکراس در افرادی که به طور منظم فعالیت ورزشی می کنند در مقایسه با افراد غیرفعال به نصف کاهش می یابد. سایر عوامل مثل مصرف کافئین و الکل و هم چنین آسپیرین و داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAIDs) و همبستگی آن ها با ابتلا به سرطان پانکراس زیاد مورد حمایت قرار ندارد. بنابراین، توصیه این است که با ورزش کردن، حفظ وزن سالم و عدم استعمال سیگار می توان تا اندازه ای از بروز سرطان پانکراس پیشگیری نمود.

رژیم غذایی پانکراسی

توصیه های غذایی در این زمینه شامل:

  • پیروی از یک رژیم غذایی پرچربی و استفاده از غذاهای دودی و کنسروی به طور معمول با ابتلا به سرطان پانکراس رابطه داشته است ولی اثرات دقیق آن ها بر بروز این نوع سرطان به خوبی روشن نیست.
  • به نظر می رسد که پیروی از یک رژیم غذایی غنی از میوه ها و سبزیجات تازه می تواند تا اندازه ای از بروز سرطان پانکراس پیشگیری کند، با وجود این اثرات این راهبرد در همه افراد ثابت نشده است.
  • با توجه به این که در مطالعات با مدل حیوانی نشان داده شده است که مصرف رژیم غذایی پرچرب و با پروتئین زیاد می توان به بروز سرطان پانکراس منجر شود، می توان این راهبرد را نیز به عنوان یک شیوه درنظر گرفت.

در مجموع، هیچ راهبرد رژیم غذایی ویژه ای در پیشگیری از سرطان پانکراس جز توصیه های عمومی وجود ندارد.  باوجود این، اصلاح سبک زندگی و پیروی از یک رژیم غذایی سالم، متنوع و متعادل و حاوی میوه ها و سبزیجات رنگی و تازه به همراه ورزش کردن می تواند یک توصیه مفید در این زمینه و حداقل برای کنترل اثرات احتمالی رژیم غذایی و کم تحرکی در بروز این بیماری باشد. مسلم است که ظرفیت دفاع ضدسرطانی بدن در پیشگیری از بروز هر نوع سرطان نقش بسزایی دارد، بنابراین توصیه های ضدسرطانی باید در راستای افزایش ظرفیت دفاعی بدن در مقابله با بروز بیماری باشد. سبزیجات به ویژه با رنگ تیره و میوه های قرمز و ارغوانی حاوی عوامل ضدسرطان ( آنتی اکسیدان ها) هستند. علاوه براین، فعالیت ورزشی منظم و با شدت متوسط نیز یک راهبرد مؤثر در افرایش ظرفیت دفاع آنتی اکسیدانی بدن است.

تعداد بازدید: 2009

نظرات کاربران

ارسال نظر

Captcha